Zakaj pasivno

Pasivna hiša ni odraz prestiža, temveč odraža posameznikovo zavedanje, da moramo skrbeti za okolje. Sam izraz pasivna hiša prihaja k nam iz tujine, kjer je z izrazom »passiv house« označena hiša, ki zagotavlja ugodno bivalno klimo preko celega leta brez uporabe konvencionalnega sistema ogrevanja.

Pasivno gradnjo zaznamuje nizka poraba energije. In to je tisto, kar hišo naredi bolj ekološko. Če pogledamo podatek, da pri izgorevanju 1 l lahkega kurilnega olja nastane 2,7 kg CO2, kar pomeni, da letno, pri porabi 1.500 litrov kurilnega olja, proizvedemo preko 4 tone CO2. Tudi uporaba plina prispeva veliko novega CO2, in sicer 1,85 kg za vsak kubični meter.

Splošno prepričanje, ki pravi, da morajo biti vse pasivne hiše kvadratne oblike, danes ne velja več. Uporaba novih znanj, ki omogočajo boljše reševanje toplotnih mostov, nam omogoča izvedbo hiš tudi z bolj zapletenimi oblikami.

Pasivno hišo odlikuje visoka stopnja ugodja bivanja, saj ima zaradi izredno dobre toplotne izolativnosti zunanjega ovoja vedno tople stene. Temperatura zraka v prostoru je zelo enakomerna in se precej približa površinski temperaturi notranje strani zunanje stene. Zaradi tega se zrak v prostoru skoraj ne ohlaja, s tem pa je veliko manjša tudi hitrost njegovega gibanja. V običajnih zgradbah hitro gibanje zraka občutimo kot nelagodje, ki ga popravimo šele tako, da zvišamo temperaturo ogrevanja. Poleg stalne temperature je zaradi kontroliranega prezračevanje zrak vedno svež in čist; filtri na prezračevalnem sistemu odstranijo prah in pelod, kar ugodno vpliva na alergike in astmatike.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog