Izolacija

Pravilno načrtovana in vgrajena toplotna izolacija je eden ključnih gradnikov pasivne hiše. Zadostna debelina izolacije ne bo zgolj preprečila uhajanje toplote pozimi, temveč bo tudi zmanjšala segrevanje hiše poleti.

Pri načrtovanju toplotnega ovoja moramo že v fazi načrtovanja predvideti, kje bodo ogrevani (bivalni) in kje neogrevani (klet, shramba, …) prostori. Ta sklopa moramo med seboj ločiti z ustrezno izolacijo, saj s tem preprečimo uhajanje toplote iz prostorov, ki jih ogrevamo.

Standard pasivne gradnje predvideva točno določene maksimalne vrednosti toplotne prehodnosti zunanjega ovoja zgradbe.

 

PH - pasivna hiša (W/m2K)

zunanja stena

0,15

streha

0,15

tla

0,16

okna

0,80

Realno to pomeni, da debelina toplotne izolacije znaša vsaj 25 centimetrov pa vse do 40 in več centimetrov. Ravno zaradi debeline izolacije imajo pri gradnji pasivne hiše prednost leseni oz. montažni načini gradnje, saj lahko izolacijo vgradimo kar med nosilno konstrukcijo in tako zmanjšamo potrebni prostor za samo steno. Če s tem dosežemo, da bo stena tanjša za 10 centimetrov, to pomeni, da bomo pri hiši veliki 10 x 10 m prihranili približno 4 m2 prostora. Izbira materiala je odvisna od želja posameznika. Najpogostejša sta še vedno steklena volna in stiropor (ekspandirani polistiren). Ob pravilnem načrtovanju pa lahko hišo izoliramo tudi s slamo, ovčjo volno, lesnimi kosmiči, celuloznimi vlakni,…

Postopek vgrajevanja toplotne izolacije je načeloma enak kot pri klasični hiši s to posebnostjo, da moramo več pozornosti nameniti samemu pritrjevanju na objekt. Ker je debelina izolacije večja, je potrebno dodatno sidranje izolacije v samo steno. Pri tem moramo paziti, da zaradi nosilcev izolacije ne ustvarimo dodatnih toplotnih mostov.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog