Razporeditev prostorov

Ustrezno izbranemu zemljišču in legi objekta sledi načrtovanje notranje razporeditve prostorov. Skozi zgodovino so načrtovanje notranjosti pogojevali trenutni trendi. Klub temu, da ima vsakdo drugačno željo in predstavo, pa je pri načrtovanju pasivne gradnje smiselno upoštevati nekaj osnovnih smernic: razporeditev prostorov narekuje gibanje sonca in posledično sončno obsevanje.

Glede na to, da je severna stran objekta pri nas najhladnejša in tam prihaja do največjih toplotnih izgub, je na tej strani smiselno načrtovati prostore z nižjo temperaturo. To so predvsem stopnišča, shrambe in drugi pomožni prostori. Ti prostori tudi ne zahtevajo velike osvetlitve z dnevno svetlobo, zato so na severni strani okna manjša, s čimer še dodatno zmanjšamo toplotne izgube. Ker so na južni strani večji solarni pribitki, tja umestimo prostore, ki zahtevajo višjo temperaturo. Poleg višje temperature so na južni strani tudi večje steklene površine, zato je južna stran najprimernejša za dnevne oziroma bivalne prostore.

Zahodna in južna stran sta načeloma prosti za izbiro prostorov. Te prostore običajno načrtujemo glede na to, v katerem delu dneva se bomo v njih največ zadrževali. Običajno je, da se na vzhodno stran umesti spalnico zakoncev, na zahodno pa otroške sobe.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog