Prezračevanje

Dobro tesnjenje pasivne hiše sicer zmanjša uhajanje toplote skozi ovoj zgradbe, vendar moramo zato v hišo kontrolirano dovajati svež zrak.

Laično mnenje, da se v pasivni hiši ne sme odpirati oken je zgolj tabu. Kontrolirano prezračevanje zagotavlja zadostno količino svežega zraka, zato odpiranje oken preprosto ni potrebno. Seveda pa ni prepovedano, okna lahko poljubno odpiramo, vendar s tem porušimo temperaturno ravnovesje v hiši in s tem morebiti povečamo stroške ogrevanja, predvsem v zimskem času.

Prezračevalni sistem načrtujemo tako, da zrak odvajamo iz prostorov, kot sta kuhinja in kopalnica, svež zrak pa dovajamo v dnevne prostore, spalnice, kabinete,…

Dovajanje svežega zraka hkrati izkoristimo za dodatno ogrevanje pozimi in hlajenje poleti. Z uporabo rekuperatorja, to je naprava za izmenjavo zraka, ki odpadnemu (odhodnemu) zraku odvzame toploto in jo uporabi za predgretje vhodnega, hladnega zraka v objekt, varčujemo z energijo. Svež zrak zajemamo zunaj objekta preko zračnika oziroma ga lahko preko sistema v zemljo vkopanih cevi tudi predgrejemo in tako izboljšamo delovanje rekuperatorja. Poleti, ko želimo objekt hladiti pa je postopek obraten.

Na ta način maksimalno izkoristimo odpadno toploto, ki bi jo brez uporabe rekuperatorja zavrgli. Sam prezračevani sistem ima vgrajene tudi zračne filtre, ki zadržijo pelod in prašne delce, zato je v objektu zrak še posebej čist.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog