Stavbno pohištvo

Okna in vrata predstavljajo pri pasivni hiši velik delež toplotnih izgub. Kljub temu, da so tehnološka dovršena in pravilno vgrajena, ne morejo doseči tako nizke toplotne prehodnosti, kot jo ima stena z 10 ali več centimetri toplotne izolacije. Prav zato moramo temu segmentu nameniti kar nekaj pozornosti.

Začeti moramo že pri načrtovanju. Pozicija in velikost oken sta odvisni od namembnosti prostorov in lege na objektu. Tako so na severni strani običajno le minimalne okenske odprtine, medtem ko so na južni strani zaradi pridobivanja sončne energije lahko velike steklene površine.

Toplotna prehodnost okna, torej stekla in okvirja, ne sme biti večja od 0,8 W/m2K. Takšno vrednost dosežejo tri slojne okenske zasteklitve, dobiti pa je možno tudi 4-slojno zasteklitev. Zavedati pa se moramo, da se z večanjem števila okenskih slojev zmanjša količina sončne svetlobe, ki pride v prostor.

Bolj kot samo okno je pomembna pravilna, strokovno izvedena vgradnja. Okoli okna je treba toplotne mostove zmanjšati kolikor je mogoče. To dosežemo z namestitvijo okna čim bolj proti zunanjosti stene, z uporabo posebnih nosilcev pa lahko okna vgradimo tudi v toplotno izolacijo in se tako v celoti izognemo toplotnim mostovom. Poleg preprečevanja toplotnih mostov, se veliko pozornosti namenja zadostni zrakotesnosti stika med oknom in objektom. Da dosežemo ustrezno zrakotesnost hiše, pa moramo okna ustrezno zatesniti, kar naredimo z uporabo posebnih lepilnih trakov, ki zatesnijo morebitne špranje in preprečijo nekontrolirano prehajanje zraka.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog