Poraba energije

Poraba energije je ključen kriterij ali je objekt zgrajen pasivno ali ne. Porabo energije predvidimo že v fazi načrtovanja.

Za doseganje standarda pasivne hiše ni dovolj le, da dosežemo nizko porabo nizko toplotno prevodnost sten, temveč moramo gledati na porabo energije kot celoto. Standard pasivne hiše predvideva naslednje zahteve:

  • letna potrebna toplota za ogrevanje ≤ 15 kWh/(m2a);
  • letna poraba električne energije ≤ 18 kWh/(m2a);
  • poraba električne energije za pogon prezračevalne naprave ≤ 0,4 Wh/(m3) prečrpanega zraka;
  • učinkovita izraba elektrike v gospodinjstvu (stroji in naprave iz energijskega razreda A in A+);
  • skupna letna poraba primarne energije ≤ 120 kWh/(m2a).

V izračunu porabe energije pa ne upoštevamo samo izgub, temveč tudi dobitke. Skupna bilanca toplotnega toka mora biti čim bolj ugodna. Med izgube tako štejemo izgube toplotne energije skozi zunanji ovoj stavbe (fasada, streha in okna). Med pozitivne vire energije štejemo:

  • solarne dobitke skozi okna, ki lahko pravilno načrtovana prispevajo tudi 25 % toplotne energije;
  • več kot 10 % toplotne energije povzročijo notranji viri: ljudje (vsak človek v povprečju odda 80 do 100 W toplote), luči ter toplota, ki jo oddajajo gospodinjski aparati.

Računske potrebe po ogrevanju so pri pasivnih hišah pogosto tako majhne, da imamo lahko težave z iskanjem ustrezne grelne naprave. Nekatere, predvsem manjše hiše, ne potrebujejo močnejše naprave od 2 kW, kar je enako kot nekateri gospodinjski pripomočki ali sušilec za lese, torej potrebujemo resnično majhno moč, vsaj v primerjavi s starejšimi klasičnimi pečmi, ki so nemalokrat presegale nazivno moč 50 kW.

Majhne potrebe po ogrevanju zahtevajo tudi nekoliko drugačen režim ogrevanja. Pravilno načrtovani in izdelani hiši za ogrevanje lahko zadostuje že rekuperator. Klasičnih radiatorjev v pasivnih hišah praktično ne vidimo več, nadomešča jih talno ali stensko gretje, ki ima veliko boljši izkoristek. Poleg ogrevanja preko zraka je najpogostejša uporaba toplotnih črpalk, ki za vir energije uporabljajo zrak, vodo ali zemljo. Vsekakor je izbira peči in energenta (les, elektrika, olje ali plin) prepuščena posamezniku, vendar ne smemo pozabiti na dejstvo, da je namen pasivne hiše varovanje okolja.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog