Nadižarjev vrt

Uvod >>   Sprehod (1. del) >>   Sprehod (2. del) >>   Rastline >>

Pod svetim Lovrencem le streljaj od Vrbe, rojstnega kraja našega največjega pesnika, je vas Zabreznica. V njej je najti zanimivi vrt, ki obdaja družinsko hišo. Vrt izstopa, ne le po svoji urejenosti, temveč zaradi prepletanja rastlin in zgodovine. Vrt ni le vrt, temveč je mali muzej na prostem. Spoznati je mogoče številne predmete, ki so se uporabljali na prehodu iz 19. v 20. stoletje, nekateri pa so tudi starejši. Marjan Nadižar že od leta 1994, ob pomoči družine, vestno skrbi za lep videz vrta, ki ga dopolnjuje z zgodovinskimi predmeti, ki jih je v vrt vključil štiri leta po njegovem nastanku.

Stari predmeti so varno spravljeni pod streho nadstreška za avtomobila, paviljona in lope. Največji del vrta zaseda zelenjavni vrt, kjer cela družina prideluje zelenjavo za vsakdanje potrebe. Zelenjavi delajo družbo različne dišavnice in zelišča, ne manjkajo pa tudi cvetlice. Zelenjavni vrt obdajajo manjši kotički, ki so vsak svet zase. Ne le številne rastline, temveč različni okrasni elementi jih popestrijo.

Vrta pa ne zaznamujejo le stari predmeti in rastline, temveč tudi številni pravljični liki. Že na vhodu nas pozdravi Sneguljčica in njenih sedem palčkov, ki se skrivajo na skalnjaku. A ko vrt raziskujemo dalje, bomo našli še mnoge druge: žabji princ, brezova palčka, laboda, fantek s samokolnico itd. Vsi so del vrta in pozdravljajo morebitnega obiskovalca, če je le dovolj pozoren, da jih opazi.

Marjan je za svoj vrt prejel že nekaj priznanj. Občina Žirovnica ter Zavod za turizem in kulturo Žirovnica sta mu leta 2006 in leta 2008 podelila priznanje za lepo urejeno hišo z okolico. Leta 2008 je prejel diplomo Zeleni izziv za uvrstitev v veliki finale tekmovanja Naj trata 2008.

Uvod >>   Sprehod (1. del) >>   Sprehod (2. del) >>   Rastline >>

Besedilo in fotografije: SLONEP.net, 2009

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog