Vrt Simone Budja in Srečka Horvata - Uvod Vrt in okoliva

Sprehod skozi vrt >>        Okrasni elementi >>        Rastline >>

V Ljutomeru, za visoko ograjo iz cipres, se skriva zanimiv in lep vrt. Star je več kot 50 let in temu primerno je tudi vzdušje. Je kot čarobni gozd iz pravljice. Vrt od leta 2001 urejata Simona Budja in Srečko Horvat.

Obiskovalec, ki vstopi skozi vrata v visoki ograji, ne vidi vrta v vsej svoji lepoti takoj, saj je ta zakrit levo in desno od poti. Vrt nima odprtih površin, temveč je vse zaraščeno kot skrivnosten gozd. Le leva, manjša, stran je bolj odprta, vendar Simona in Srečko načrtujeta tudi v tem delu bogato zbirko rastlin. Desni, večji del ima višja drevesa in veliko grmovnic ter deluje zelo polno.

Skozi vrt vodijo ozke in zavite poti, ki obiskovalca popeljejo od enega zanimivega kotička, do drugega, mimo različnih rastlin: grmovnic, hortenzij, praproti, maslenic in drugih. Vsak kotiček ima svojo posebnost. Ali gre za skupino rastlin, ali pa za zanimiv dekorativni element. In teh je po vrtu kar nekaj. Tako med hojo za vsakim ovinkom naletiš na nekaj novega: zanimiv kamen, kos lesa, ki razburka domišljijo, kipec in še bi lahko našteval. Zavite poti in visoko rastje dajejo vtis, da je vrt večji kot je v resnici.

In še en vidik vrta velja izpostaviti. To je občutek, ki ga je deležen obiskovalec, ko vrt zapusti. Ta občutek je takšen kot po brezskrbnem sprehodu skozi gozd, torej občutek svežine in sproščenosti. Človek v tem čarobnem vrtu pozabi na vsakdanje skrbi in uživa v naravi, ki ga obdaja.

Sprehod skozi vrt >>        Okrasni elementi >>        Rastline >>

Besedilo in fotografije: SLONEP.net, 2006

 

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog