Park presta

Uvod >>   Sprehod 1. del >>   Sprehod 2. del >>   Rastline >>

Na robu Ljubljanskega Barja, v deželi, ki je znana po ameriških borovnicah, blizu Borovnice naletimo ob cesti za živo mejo skrit majhen kozolec na katerem piše »Park presta«. Za živo mejo pa je najti prvi del zanimivega vrta, ki ga urejata Karmen in Andrej. Vrt ob nekdanji kmetiji, ki so jo preuredili v stanovanjsko hišo, je nastal leta 2007 in se še vedno razvija.

Karmen in Andrej sta začela urejati vrt po končani prenovi hiše leta 2007. Osnovno izhodišče so bili kupi zemlji, ki so ostali na zemljišču in bi jih bilo treba odpeljati. Ko jih je Andrej opazoval, je dobil idejo, da bi jih uporabil v svoji viziji vrta. Preko zime sta skupaj s Karmen napravila načrt celotnega vrta in rodil se je Park presta. Presta zato, ker je osrednji del v obliki preste.

Park presta je velik vrt, pa čeprav na prvi pogled ni videti takšen. Njegova značilnost je, da je sestavljen iz posameznih delov, ki so med seboj povezani s trato ali tlakovanim dvoriščem, ki je sestavni del vrta. Vrt v celoti obdaja hišo. Lastnika sta uspela zelo uspešno združiti travo, številne rože, grme in drevesa z objekti nekdanje kmetije: toplar, drvarnica, čebelnjak in shramba. Na posameznih otočkih, nekateri so na očem skritih delih, rastejo številne vrste in sorte rastlin. Bilo naj bi jih kar 500 različnih.

Osrednji del vrta je presta. Okoli dveh vzpetin je oblikovana pot v obliki preste, ki simbolizira neskončnost spreminjanja narave. Tako kot se narava spreminja skozi letne čase, nam hoja po presti odkriva nove in nove oblike, rastline, motive. In ko mine zima, narava stopi v novi cikel, leto za letom, stoletja, tisočletja,… Tako je tudi na presti. Nikoli ne pridemo do konca.

Na enem delu preste je skalnjak, ki je na prvi pogled običajen skalnjak s studenčkom in majhnim bazenčkom, ter številnimi rastlinami, ki jim takšno okolje ustreza. Vendar pa je oblika skalnjaka nekaj posebnega, saj predstavlja Slovenijo. Tako je mogoče videti Triglav z Aljaževim stolpom, slap Savica, Bohinjsko jezero, Barje in Prekmurske ravnine. Z malo domišljije pa še tudi druge dele Slovenije.

V vrtu ne manjka tudi kotiček za posedanje, obiskovalci pa lahko uživajo tudi v lepem pogledu na okoliško hribovje.

Besedilo in fotografije: SLONEP.net, julij 2009

Uvod >>   Sprehod 1. del >>   Sprehod 2. del >>   Rastline >>

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog