Vrt Petra Mejaka (1)

Potonike >>    Bradate perunike >>    Druge rastline >>   

Mejakov vrt

V Kopru, natančneje v Semedeli, je prava redkost med vrtovi pri nas. Niti ne gre toliko za vrt, kot za zbirko rastlin, ki jo je njen lastnik, Peter Mejak, uredil kot majhen razstavni prostor. Na mestu nekdanjega breskovega nasada se danes bohoti lep vrt z bogato zbirko potonik, maslenic in bradatih perunik, ki ga dopolnjuje čudovit razgled.

Vrt je nastal v začetku 90. let. Do takrat se je na pobočju, ki se pne nad Koprskim zalivom, bohotil breskov nasad. Ker so se razmere za prodajo breskev poslabšale, se je Peter odločil, da breskve zamenja z rožami. Svoj prosti čas je posvetil potonikam, bradatim perunikam in maslenicam, ki uspevajo na 4.000 m2. Obisk vrta v času cvetenja je vstop v čudoviti svet cvetov potonik, perunik, maslenic in drugih rastlin. Pogled na cvetoče rastline, ki obkrožajo obiskovalca, je kot zbirka pesmi, ki se jih človek nikakor ne more naveličati. Vsaka skupina bradatih perunik je skrivnost zase in vsakemu cvetu je treba posvetiti nekaj pozornosti. Cvetovi potonik, enostavni ali bogati,  obiskovalca privlačijo s svojo lepoto. Predel z maslenicami je v času cvetenja, kot bogata galerija različnih barv.

Vrt je na strmem pobočju in zato je urejen v štirih ravnih terasah. Vsaka terasa ima svoj slog in predstavlja samostojni del vrta. Dve večji terasi sta namenjeni potonikam, dve pa bradatim perunikam in maslenicam. Skozi ves vrt so urejene lične poti, ki so enostavne in speljane tako, da se človek počuti, kot da bi se sprehajal po parku. S sprehodom po poteh je brez težav mogoče videti ves vrt in vse rastline. Tistim bolj zvedavim, ki jih zanimajo imena rastlin, so namenjene tablice s sortnimi imeni.

Peter Mejak je eden izmed največjih gojiteljev potonik pri nas. Vsako leto v maju in juliju odpre vrata svojega vrta obiskovalcem, da se lahko tudi drugi naužijejo njegovih lepot. Obiskovalce prijazno popelje skozi vrt in jim skrbno razkaže lepote vrta. Na koncu ogleda lahko kupijo tudi katero izmed potonik ali drugih rastlin saj se Peter ukvarja z njihovim razmnoževanjem.

In vrt ima še eno posebno lastnost, ki jo nekateri opazijo že na začetku, drugi pa šele na koncu. Z vrta je prelep razgled na Koprski zaliv. 

Potonike >>    Bradate perunike >>    Druge rastline >>

Besedilo in fotografije: SLONEP.net, 2003, 2004

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog