Vrt Gorazda Mauerja

Sprehod (1. del) >>    Sprehod (2. del) >>    Rastline (1. del) >>    Rastline (2. del) >>

Vrt Gorazda Mauerja

Vrtovi so različni po svojem namenu. Ne glede na to, da je vsak vrt po svoje zanimiv, pa so za ljubitelje rastlin najbolj zanimivi zbirateljski vrtovi. V takšnem vrtu lastniki namensko sadijo rastline določenega rodu, družine, vrste ali rastline, ki imajo katero izmed skupnih lastnosti.

Takšen vrt je vrt Gorazda Mauerja, ki ga je mogoče najti v bližini Šentjurja pri Celju. Vrt na strmem pobočju je med poznavalci poznan predvsem po veliki zbirki iglavcev, manj pa jih ve, da je v vrtu največja zbirka Podocarpusov v Evropi in obsežna zbirka hermelik. Spregledati pa ne smemo tudi zbirke rastlin, ki izvirajo z Nove Zelandije, med katerimi je nekaj takšnih, ki so v Evropi izredno redke. Sicer pa bo obiskovalec užival v množici različnih trajnic, ki se podajo k iglavcem.

Gorazd Mauer svoj vrt ureja že vse od leta 1989. Pri tem se drži pravila, da oblikuje grede kot nekakšne otočke sredi trate. To omogoča preprosto gibanje po vrtu in enostaven ogled vseh rastlin, obiskovalec pa ima občutek parka. Otočki so različnih oblik, izdelani iz različnih elementov, na njih pa rastejo posamezne skupine rastlin. Vse rastline so označene z imenom, da tudi nepoznavalec ve katere ima pred seboj.

Gorazd Mauer se poklicno ukvarja z vrtnarstvom kot učitelj na eni izmed srednjih šol. Združuje svojo poklicno pot z ljubiteljsko dejavnostjo v sklopu katere tudi aktivno križa in razmnožuje rastline. Tako je mogoče v vrtu najti tudi rastline, ki jih je sam vzgojil in so potencialne nove sorte, ki bi jih bilo treba registrirati in patentirati. Po Evropi in svetu ima veliko poznanstev, preko katerih pride do redkih rastlin, je pa tudi eden izmed pobudnikov ustanovitve Slovenskega društva za kulturo vrtov in narodne zbirke rastlin.

Svojo bogato zbirko rastlin uporablja tudi v izobraževalne namene pri poklicnem delu, enkrat letno pa vrt odpre javnosti. Vrt vsako leto privabi veliko število obiskovalcev, predvsem ljubiteljev in poznavalcev.

Sprehod (1. del) >>    Sprehod (2. del) >>    Rastline (1. del) >>    Rastline (2. del) >>

Besedilo in fotografije: SLONEP.net, 2007

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog