Predstavitev vrta Nuše Zanoškar

Levi del >>    Desni del >>    Rastline >>    Okrasni elementi >>

Vrt Nuše Zanoškar

V Ljubljani, natančneje v Vižmarjih na severni strani gorenjske železniške proge, je mogoče med samostojnimi hišami najti pravi mali biser. Vrt Nuše Zanoškar je nastajal preko dvajset let.

Ko naključni obiskovalec stopi v vrt, ki ni večji od 600 m2, dobi občutek, da je prišel nekam daleč proč od mesta. Visoke smreke, posajene na zunanjem robu vrta, dajejo vtis gozdne jase nekje daleč v gozdu. Tudi hiša je lepo zakrita z rastlinjem, med katerim v poznopomladanskem času bujno cveti glicinija in s svojim vonjem privablja žuželke.

Vrt bi lahko v grobem razdelili na dva dela: levi in desni, ki sta ločena z dovozno potjo do garaže, ki pa že dolgo ne opravlja svoje nekdaj primarne naloge. Namesto avtomobilu je namenjena domačim živalim in kotičku za sprostitev ter nedeljsko kosilo na prostem. Marsikateremu obiskovalcu bo najbolj všeč levi del, kjer kraljuje velik skalnjak. Desni del bolj spominja na gozd. Ne manjka vodni motiv, do katerega pridemo po zaviti potki skozi bujno zaraščen »gozd.«

Gospa Nuša je po duši vrtnarica, čeprav se v življenju ni nikoli profesionalno ukvarjala z vrtnarstvom. Ljubezen do rastlin in živali jo je pripeljala tako daleč, da ima danes vrt, na katerega bi bil ponosen vsak vrtnar. Z leti je vložila veliko truda in v vrtu tudi dandanes prebije veliko časa. Ves čas nekaj počne: presaja, obrezuje, neguje ... Kljub temu ji ostane čas, da lahko uživa v cvetovih, s katerimi ji rastline vračajo ljubezen. Vrt je skoraj vso sezono v cvetju, a lastnica se najbolj razveseli, ko zacvetijo maslenice. Takrat ji srce zaigra in začne letati od cveta do cveta kot pridna čebelica, ki nabira med, in ugotavlja, kateri cvet je najlepši.

V vrtu najdejo poleg množice vsakovrstnih rastlin svoje mesto tudi domače živali. Zanoškarjevi so ljubitelji živali in so v svojo oskrbo vzeli dva zapuščena psa in mački. V vrtu poskrbijo za živalsko živost in predstavljajo dodaten okras. Kljub drugačnemu prepričanju mnogih, ne povzročajo škode na gredicah in rastlinah. Potrebno je le malo pravilne vzgoje ter nekaj prostora namenjenega njim in so vsi zadovoljni: mačke, psi in rastline.

Pripravili smo obširno fotografsko predstavitev. Za ogled posameznih poglavij, kliknite na ustrezno povezavo:

 Levi del >>    Desni del >>    Rastline >>    Okrasni elementi >>

Besedilo in fotografije: SLONEP.net, 2004

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog