Novice - Info

novica

Pestri in zanimivi vrtovi na Hampton Court Flower Show 2010

Objavljeno dne 21.07.2010

Hampton Court Palace Flower Show je največji vrtnarski dogodek tega poletja pod okriljem Royal Horticultural Society, ki je trajal od 6. do 11 julija. Gostil ga je Hampton Palace v zahodnem Londonu ob reki Long Water, kjer so bili postavljeni šotori in paviljoni s predstavljenimi vrtovi in številnimi razstavljavci. Vreme ni bilo nič kaj angleško, tako da so se obiskovalci namesto z obveznimi dežniki opremili s sončnimi kremami in plastenkami z vodo. Medtem ko je Chelsea Show prestižnejši, pa je v Hamptonu prijetneje tako glede gneče kot velikosti prostora. Vse skupaj se je dogajalo na preko 33 hektarjev veliki površini, zato tu ni Chelsejeve klavstrofobičnosti. Dogajanje v Hampton Palace je tudi bolj okoljsko naravnano. Tu bomo našli sončnično polje, sadovnjake, gredice z zelenjadnicami in druge postavitve z uporabnimi rastlinami. Zelenjavne grede so bile lepo oblikovane in vključene tudi v posamezne predstavljene vrtove, kar priča o trendu pridelovanja zdrave zelenjave na domačem vrtu.

Rožice

Osrednja tema postavljenih vrtov je ustvarjanje okolja, ki bo pomagal k raznolikosti in privabljanju živalskih vrst, še posebej čebel. Vključevanje številnih rastlin in oblikovanje naravi prijaznih vrtov je še posebej aktualno, potem ko so Združeni narodi proglasili letošnje leto za leto biotske raznovrstnosti. Nekateri so to vzeli skoraj preveč dobesedno, tako da so na majhen prostor svoje predstavitve nagnetli malodane ves seznam rastlin, ki jih prodajajo v svojih trgovinah.

Nekateri izmed predstavljenih vrtov so dajali občutek zanemarjenosti in pozabljenosti. Vendar so prav vse zasaditve odražale skrbnost in pridnost, predvsem pa sposobnost oblikovalcev, da so uspeli obdržati vse te cvetlice sveže in barvite kljub veliki vročini.

A Lost Loved Garden
A Lost Loved Garden
Vrt poudarja pomen recikliranja in ohranjanja starega za prihodnje rodove. Nekoliko spominja na naše stare kmečke vrtove in garteljce, kjer je prisotna navidezna neurejenost in mešane zasaditve zelenjavnih gredic in okrasnih rastlin.

Out of this World
Out of this World
Tropske rastline, zelenje, redke cvetlice zgolj kot poudarek in jeklena vrteča se zemlja so nekaj posebnega. Morda je prevelik poudarek na vrteči krogli, ki z atraktivnostjo zasenči zasaditve z rastlinami.

The Urban Retreat
The Urban Retreat
Deluje kot svetišče, kamor se lahko umaknemo in sprostimo po divjem vsakdanjem delovnem ritmu. Posajene rastline so umirjene, vse skupaj pa je enostavno za vzdrževanje in okolju prijazno.

The Joga Garden
The Joga Garden
Eksotično in tropsko počutje nas prevzame, ko se umaknemo v Joga vrt. Ta je ustvarjen za lenarjenje, sproščanje in uživanje.

Konipara-San
Konpira-San
Oltar in gorsko rastlinje posnema gorska svetišča na Japonskem. Umirjeno vzdušje in red brez kričečega cvetja. V takšnem vrtu moramo imeti obvezni kimono s čopkom na vrhu glave ali pa ga samo gledamo od daleč.

The Fire Pit garden
The Fire Pit Garden
Trajnice, grmovnice in dišavnice so skrbno izbrane, da bi pritegnile čebele, metulje in druge živali. Naraven videz, trdnost in enostavno vzdrževanje so njegovi atributi.

Reflection of Thailand
Reflection of Thailand
Zanimiva mešanica naravne krajine, tropskih rastlin, aromatičnega cvetja in kuhinjskih zelišč. Ena izmed najzahtevnejši postavitev skupaj z vodnim kanalom in čolničem.

An Artist's garden
An Artist's Garden
Povezava umetnosti in vrta s ptičjo hiško in pisanimi cvetlicami, ki čakajo na svoje mesto na platnu. Namesto platna je lahko tudi majhna mizica za popoldansko pitje kave ali čaja.

The Copella Bee Garden
The Copella Bee Garden
Čebelice so tu najpomembnejše; njihove so rastline in vrtni elementi, kjer si lahko najdejo skrivališče.

The Girlguiding UK Centenary garden
The Girlguiding UK Centenary garden
Na majhni površini je izjemno veliko dogajanja, najbolj zanimive pa so zelenjavne postelje. Lepo za oko, pa tudi za v kuhinjo.

It's Only Natural
It's Only Natural
Še ena izjemna in prijazna postavitev za živali, kot so metulji, čebele, čmrlji, hrošči, ptice in druge. Temu prispevajo tako številne rastline kot manjši ribnik.

Tyrrells Harvest Celebration
Tyrrells Harvest Celebration
Rustikalna in elegantna postavitev z zanimivimi rastlinami, kot so razne trave in sivka. Tudi streha je porasla z rastlinjem, vse skupaj pa deluje kot hišica v cvetoči preriji.

Much Ado About Nothing
Much Ado About Nothing
Brez Mediterana ne gre. Sanjska destinacija večine Angležev. Italijanski ali Istrski motivi s citrusi in drugimi rastlinami, značilnimi zanje.

The Living Room
The Living Room
Belina prevladuje, vključno z rastlinami, kot so belo cvetoča sivka in hortenzija. Postavitev je primerna za vse, ki ljubijo blišč in bi goste radi še enkrat več prepričali, da imajo dovolj pod palcem.

Še ena parada cvetja je za nami. Vsako leto je videti kaj novega, zanimanje za tovrstne dogodke pa je v Angliji veliko. Recesija je tudi tu naredila svoje, kljub temu pa je organizatorjem uspelo speljati še en odmeven dogodek. In kaj naj še rečem na koncu? Na svidenje naslednje leto.

Besedilo in fotografije: Robert Mabič

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog