Novice - Info

novica

Na obisk vabijo trije vrtovi v okolici Šentjurja

Na obisk vabijo trije vrtovi v okolici Šentjurja
Objavljeno dne 06.06.2011
Vrt kot kulturna dobrina je v preteklosti služil, kot prostor za vzgojo zelenjave in sadja, z dvigom kulturne zavesti, pa vse bolj prevzema vlogo prostora za rekreacijo in sprostitev po stresni službi. Tudi namen vrta, se je spremenil. Ni več le prostor za gojenje zelenjave, temveč postaja del hiše, pravzaprav povečana dnevna soba, kuhinja  in trim kabinet obenem. 

V Sloveniji je že veliko zelo lepih in zanimivih vrtov. Njihovi lastniki se poglobijo v ureditev in zasaditve rastlin in z leti postanejo vrtovi pravi biserčki, ki pa jih je težko odkriti. Nekateri se odločijo, da jih bodo predstavili vsem zainteresiranim in pripravijo dan ali dneve odprtih vrat. Na obisk pridejo ljubitelji vrtov, potekajo pogovori o rastlinah, urejanju vrtov in vrtni kulturi. Lastniki pripravijo strokovno vodenje, obiskovalci pa se seznanijo z rastlinami, njihovimi zahtevami in zasaditvami. Vse poteka na amaterski osnovi in brezplačno.

Drugi vikend v juniju (11. in 12. junija) bodo v okolici Šentjurja pri Celju odprli vrata trije vrtovi, ki jih bo mogoče obiskati oba dneva med 8. in 18. uro.

Vrt v strmini družine Franc se ponaša z lepimi zbirkami drevnin in trajnic. Med prijatelji rastlin je vrt znan, kot najbolj strm vrt v Sloveniji. Kljub temu, sta oba lastnika vrt vzorno nasadila in uredila sprehajalne poti. Del prvotne zasaditve sta v preteklih letih zamenjala in dosadila bolj kakovostno drevnino in trajnice. Na ogled so rastline, ki prenašajo izredno sušo in polno žgoče sonce; istočasno pa s koreninami in rastjo zadržujejo odnašanje zemlje. Vrt najdete v kraju Slivnica: skozi Šentjur zavijete na cesto za Kozje, ko prevozite kraj Gorica pri Slivnici vas po približno 1,5 km kažipot  usmeri desno proti Slivnici.

Vrt Hruševec Jožeta Zupanca leži skoraj v samem centru Šentjurja v naselju Hruševec. Tu lahko vidite alpske rastline, iglavce in vodne ter obvodne rastline. Lastnik vam bo tudi z veseljem pokazal zbirke slovenskih sort iglavcev ter trajnic. Vrt je v preteklem letu doživel temeljito prenovo in ureditev novega skalnjaka. Vrt boste najlažje našli, če boste sledite napisom za cesto na Resevno. Vrt je v Maistrovi ulici, ki je zadnja ulica v naselju, pri drugi hiši na levi.

Vrt Rifnik družine Mauer bo odprl svoja vrata že trinajstič. V vrtu so številne rastline, ki uspevajo v senci in polsenci. Med njimi so številne nove sorte host. Poleg tega lahko v vrtu občudujete številne druge posebne in nenavadne rastline, ki so redke ne samo pri nas, temveč tudi v Evropi. Večina je v Sloveniji (in Evropi) popolnoma neznana, čeprav si zaradi hortikulturne vrednosti zaslužijo bolj pogosto uporabo. V vrtu je na ogled tudi največja zasebna zbirka slovenskih sort okrasnih rastlin tako trajnic kot tudi drevnine. Vrt je v Jakobu 7 b Šentjur in ga najlažje najdete tako, da se držite kažipotov za Arheološko nahajališče Rifnik in cesta vas bo pripeljala naravnost do vrta. Izlet lahko združite s prijetnim ogledom Arheološkega  nahajališča  Rifnik, ki leži le slab  kilometer od vrta.
 
Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog