Novice - Info

novica

Med cvetočimi vrtnicami

Objavljeno dne 15.06.2020

​V četrtek, 11. junija 2020 smo se udeležili novinarske konference v Arboretumu Volčji Potok. Novinarska konferenca je potekala med cvetočimi vrtnicami v Zgornjem rozariju. Začel in vodil jo je direktor Aleš Ocepek. Novinarje je seznanil o dogajanjih spomladi, predvsem pa se usmeril v poletna dogajanja, ki so pred nami. Izpostavil je cvetlično razstavo, ki jo bodo posebej za to priložnost skupaj oblikovali največji slovenski mojstri floristike: Simon Ogrizek, Franci Landeker, Matjaž Beguš in Marjan Planinšek. Veliko cvetlično razstavo je Arboretum planiral za naslednji leto, ko bo 30-letnica prve takšne razstave v Arboretumu Volčji Potok. Razstava se bo začela 22. avgusta.

Konferenco je nadaljeval Matjaž Mastnak, ki je spregovoril o cvetočem poletju: v vseh treh rozarijih v arboretumu je natanko 1029 sort vrtnic, kar je zelo bogata zbirka. Še posebno so očarljive vrtnice v juniju. Vrtnicam se bodo čez poletje v cvetenju pridružile hortenzije in dalije, enoletni nasadi so že v polnem cvetju. Letošnje cvetoče presenečenje bodo gotovo vitezove zvezde, posajene v posode, ki bodo že julija pokazale svoje velike barvite cvetove, ki smo jih sicer bolj vajeni pozimi.

Melita Miš Strgar je predstavila letošnjo posebnost: največjega cvetličnega kužka v Sloveniji, ki je visok kar 8 metrov. Arboretsko okolje je primerno za sprehode, uživanje v naravi in seveda tudi za številne kulturne dogodke. Glede na negotovo situacijo spomladi je bilo potrebno vrsto dogodkov in prireditev spremeniti in jih na novo prilagoditi. Usmerili smo se na še več kulturnih prireditev, tako bodo v juniju številni nastopi glasbenih šol, lutkovne predstave, koncerti, poleti bo letos kar 12 filmskih večerov.

Del dogodkov poteka v sodelovanju s KD Franca Bernika iz Domžal. Na konferenci sta sodelovanje predstavila Cveta Zalokar Oražem (trije zaporedni sobotni koncerti v rozariju) in Jure Matičič (program filmskih večerov, ki se bo končal z projekcijo obnovljenega filma Ne joči Peter).

Podpornik Arboretuma je že več kot 10 let zavarovalnica Generali, letos s posebno pozitivno akcijo Drevo optimizma. Potek in izvedbo sta predstavila Boštjan Jenko in Rok Terkaj – Trkaj, slednji v svojem stilu. Pozitivne misli bodo na ogled v hrastovem gaju.

Sledila je še predstavitev nove knjige Ivana Sivca, v kateri sta glavna junaka Alma Souvan in Josip Murn. Del zgodbe se v romanu dogaja na Souvanovem posestvu v Volčjem Potoku. Avtor se je za pomoč pri nastajanju knjige zahvalil Arboretumu. Zbranim novinarjem je knjigo podaril.

Sledila so še vprašanja glede investicij, kot so električni vlak, Souvanova stavba, paviljon v parku … direktor je pojasnil, da se bo zgodba z električnim vlakom zaključila z javnim razpisom v naslednjem mesecu. Pripravlja se načrt za delno postavitev Souvanove hiše, za preureditev paviljona v parku za prepotrebno gostinstvo pa še čakamo že odobrena sredstva.

Novinarska konferenca je bila dobro obiskana, zaključila se je v prijetnem klepetu med cvetočimi vrtnicami.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog