Virusi in rastline

Virusi se močno razlikujejo od ostalih živih bitij, tako po obliki, kot tudi delovanju. Rastlinski virusi so zgrajeni le iz ribonukleinske kisline (RNK ali RNA) in beljakovinskega ovoja. RNK je ključnega pomena pri razmnoževanju virusov, saj, preprosto povedano, vsebuje genetski zapis za izdelavo novih virusov.

Virusi so prisotni že od nekdaj in so pri rastlinah ves čas povzročali bolezni, ki so jim pogosto pripisovali druge vzroke. Prvi virus so odkrili leta 1899, in sicer pri tobaku.

Večina virusov ne morejo dolgo obstajati izven svojega gostitelja. Razlog je, da v napadenih celicah izkoriščajo nekatere njihove funkcije, ki jih potrebujejo za svoj obstoj. Posledično imajo virusne bolezni dokaj specifične simptome in jih težko zamenjamo z bakterijami in glivami. Pri velikem delu virusnih okužb rastlina počasi hira saj, se okužba počasi širi. Pri zelenih rastlinah običajno traja do enega meseca, da okuži vso rastlino, pri lesnatih pa lahko traja dlje. V primeru gliv in bakterij je širjenje okužbe običajno hitrejše.

Virusi se širijo na tri načine. Virusi okužijo tkivo matične rastline. Če se rastlina vegetativno razmnožuje (naravno ali umetno), so vse nove rastline okužene, ker so bile nekoč sestavni del okužene rastline. Med vrtnimi rastlinami so na tak način najpogosteje prizadete rastline, ki se razmnožujejo z gomolji (npr. dalije, krompir) in cepljenjem (sadno drevje). Med posameznimi rastlinami se virusi širijo z različnimi prenašalci. To so predvsem žuželke, ki sesajo. V našem okolju so najbolj pomembne uši, ker so prisotne v velikem številu in lahko hitro širijo virusne bolezni tudi na večje razdalje. Viruse lahko prenašajo tudi organizmi, ki se hranijo s podzemnimi deli rastlin in glive, vendar je v tem primeru širjenje omejeno na manjše območje. Tretji način prenosa je preko človekove dejavnosti. Nekateri virusi se lahko prenašajo preko orodja. Tipičen primer so škarje za obrezovanje. Če z njimi obrezujemo bolno rastlino in nato zdravo, brez ustreznega razkuževanja škarij, lahko prenesemo virus. Virusi se lahko prenašajo tudi preko prstov, rokavic, motik in drugega orodja, ki pride v stik z bolnimi rastlinami. Na ta način se prenašajo le nekateri virusi. Virusi se lahko prenašajo tudi preko komposta, vendar le nekateri.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog