Pleveli

Z besedo »plevel« običajno imenujemo rastline, ki jih v vrtu ne želimo. To so rastline, ki tekmujejo za hranilne snovi, svetlobo in prostor z rastlinami, ki smo jih posadili. Med pleveli najdemo domače rastline in eksotične vrste iz drugih delov sveta.

V naravi ni plevelov. Med rastlinami ves čas poteka boj za hranilne snovi, vodo, prostor in svetlobo, vendar je vzpostavljeno nekakšno ravnotežje. Na določenem območju uspevajo le rastline, ki so rastnim razmeram najbolj prilagojene. V vrtu želimo na gredicah imeti le izbrane vrste rastlin. Pogosto sadimo križance ali pa rastline, ki niso optimalno prilagojene našemu okolju in zato ne morejo uspešno tekmovati z vrstami iz okolice. Posledično se pleveli preveč razrastejo, če jih ne zatiramo in uničijo druge rastline.

Pleveli se razmnožujejo vegetativno in s semeni. Semena raznaša veter in ptice. Razdalje prenosa so lahko zelo velike, kar pa običajno ni potrebno. Plevele je mogoče najti že za prvim vrtnim vogalom. Pleveli se širijo tudi s kompostom, če na kompost odlagamo že odcvetele rastline, ki so napravile semena. Semena v kompostu dolgo ne razpadejo in lahko preživijo tudi več let. Ko kompost raztresemo, se ustvarijo ugodni pogoji za rast in semena vzklijejo.
Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog