Novice - Bolezni in nadloge

novica

Bolezni na pušpanih

Objavljeno dne 13.09.2012

Bolezni na pušpanu

Med boleznimi na pušpanu je daleč najbolj nevarna pušpanova rja – Cylindrocladium buxicola. Gliva se širi z vodo in vetrom, zaradi svoje lepljivosti pa jo prenašajo insekti, ptice in ljudje. Slednji predvsem z orodjem, ki ga uporabljajo pri obrezovanju. V Evropi so jo prvič opazili v Angliji leta 1994, v celinski Evropi pa so jo opazili najprej v Belgiji leta 2000, konec prejšnjega desetletja pa se je razširila tudi v Slovenijo. Nobena vrsta in sorta pušpana ni imuna na napad te glive. Mogoče so nekoliko manj dovzetne za vdor glive malolistne vrste in sorte pušpanov.

Gliva je izredno trpežna, saj na njo ne vplivajo nizke ne visoke temperature. Gliva po svojem dotiku z listom izredno hitro (v 4 urah) prodre preko listnih rež v rastlino in razvije svoje hife po rastlini v roku 48 ur ne samo po listih, ampak tudi po pecljih listov in vej. Ker poteka okužba zelo hitro, jo je v začetku okužbe tudi težko opaziti. Sprva pričnejo vrhovi listov rumenet in se prebarvajo v rjavo, podobno kot da bi jih ožgalo sonce. Meja med rjavim vršičkom lista in ostalim listom je dokaj izrazita in je temno zelene barve. Bolezen napreduje zelo hitro. Zaradi hitrosti razvoja glive jo je skoraj nemogoče uničit. Do sedaj še niso odkrili fungicida, ki bi glivo popolnoma uničil. Z rednim tretiranjem različnih fungicidov bolezen samo upočasnimo.

Mnogokrat vrtnarji in imetniki pušpanov zamenjujejo napad glive Cylindrocladium buxicola z napadom veliko manj nevarne glive Volutella buxi. V svojem začetku sta si precej podobni, le da prva napada zdrave rastline, druga pa je sekundarna gliva in napada poškodovane rastline (predvsem poškodbe po obrezovanju).

     
       Okužen list s pušpanovo rjo                   Pušpan napaden s pušpanovo rjo


        Začetek napada pušanove rje                                Propad pušpanove živice

Naslednja bolezen, ki napada poškodovane pušpane je tudi gliva in se imenuje rja pušpanovih poganjkov - Volutella buxi. Velikokrat se pojavlja skupaj z glivo Cylindroclaium buxicola. Listi so v začetku nekoliko roza barve, ki se kasneje pobarvajo v rjavo barvo. Napad glive povzroči odmiranje poganjkov. Ta gliva je precej obvladljiva, saj so kot sredstvo za zatiranje učinkoviti skoraj vsi fungicidi.

 
     Napadeni listi z glivo Volutella buxi                          Napadena rastlina

Na pušpanih se dokaj pogosto pojavlja tudi pegasta pušpanova rja - Puccinia buxi. Napada zasenčene stare liste na katerih se sprva pojavijo rumene pege, ki se sčasoma povečajo in počrnijo. Te pege se razvijejo v nekakšne bradavice. V kolikor je teh bradavic na listu veliko, le-ta list običajno odmre. Obramba proti tej glivi je redno obrezovanje in uporaba fungicidov.


      Napadeni listi z glivo Puccinia buxi                                Močno napadeni listi

Na pušpanih se pojavlja še več bolezni, ki pa niso tako pogoste in nevarne. Naj jih nekaj samo naštejem: Fusarium lateritium var. buxi – gliva padavica, Macrophoma candollei – listna pegavost, gliva Verticillium buxi, razne Phytophthora sp., itd.
 
Pripravil: Vlado Planinšek
Vir: SLONEP

Več: http://www.omorika.si/sl/drevesnica_urejanje_vrtov/

Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog