Vprašanja - Bolezni in nadlogeZakaj je krompir krastav?

VPRAŠANJE:

Zakaj je krompir krastav? Zaradi zemlje (lapor), sorte (desire), kolobarjenja?

(mirjana)


ODGOVOR:

Krompirjevo krstavost povzroča gliva. Na pojavljanje in okužbo vpliva več dejavnikov, pomembna pa je sorta in zemlja. Alkalna zemlja zagotavlja boljše pogoje za razmnoževanje, kot kisla, zato je krastavost na alkalni zemlji bolj razširjena. S kolobarjenjem lahko vplivamo na širjenje bolezni, zato svetujem, da naslednje leto sadite krompir vsaj nekaj metrov stran od grede, kjer ste ga sadili letos. Izberite tudi bolj odporno sorto - katero vam bodo svetovali prodajalci, kjer boste kupovali krompir za sajenje.

08.09.2010 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog