Vprašanja - Bolezni in nadlogeKaj so črne pike na fižolu in solati?

VPRAŠANJE:

Letos so se nam na solati in fižolu pojavile črne pike. Ali mi lahko svetujete kaj bi to lahko bilo?

(martin)


ODGOVOR:

Črne pike, čeprav brez podrobnega opisa skoraj ni mogoče natančno določiti, so po vsej verjetnosti posledica okužbe s katero izmed gliv ali plesni.

Pri solati gre po vsej verjetnosti za črno listno pegavost. Pojavi se proti koncu poletja in v jeseni, še posebej, če je dovolj dežja ali vlage. Zatiramo jo s škropljenjem z ustreznimi fungicidi. Primerni naravni fungicidi so na osnovi preslice.

Pri fižolu bi lahko šlo za fižolovo vdrto pegavost, ki jo zatiramo s škropljenjem z bakrovimi pripravki. Vendar pa brez ogleda poškodb ni mogoče natančno določiti problema.

Svetujem vam, da okužene liste solate in fižol nesete v specializirani vrtni center, kjer vam bodo svetovali, kako se ustrezno spopasti s težavama.

12.10.2009 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog