Novice - Obnovljivi viri

Oglasno besedilo

Samooskrbni z energijo

Objavljeno dne 26.03.2024

Ko gre za energijo v domu, šteje vsak nasvet, ki pomaga k večji energetski učinkovitosti in manjši rabi energije. Preklopite na okolju prijazno energijo s sončno elektrarno in baterijskim hranilnikom energije. V Petrolu verjamejo, da sta skupaj odlična kombinacija.

V zadnjih letih se vedno bolj potrjuje temeljno načelo, da je energija, ki je ne uporabimo, najcenejša in okolju najbolj prijazna. Velike prihranke lahko dosežemo z energetsko učinkovitimi ukrepi ali izboljšanjem domačega energetskega sistema v smeri energetske samooskrbe. Za boljši danes in jutri šteje namreč vsako dejanje.

Zakaj izbrati sončno elektrarno?

Sončna elektrarna je trajnostna energetska rešitev, ki prinaša prihranke in okolju prijazno elektriko iz sončne svetlobe. Prihodnost trga cen električne energije je nepredvidljiva, vendar s samooskrbo postanete bolj odporni na ta nihanja. Če se investicija v sončno elektrarno na prvi pogled zdi visoka, v času njene predvidene življenjske dobe, ki znaša 30 let, prihranite pri stroških elektrike, vrednost vašega objekta je višja za približno 5 %, naložba pa se lahko povrne že v 9 letih. 

V Petrolu sončno elektrarno izvedejo na ključ, od svetovanja do priklopa. Nudijo tudi ugodno Petrol financiranje, brez obresti in brez pologa, do 7 let. Za vse, ki že imate soglasje po sistemu net-metering in iščete le izvajalca, poskrbijo za začetek montaže v največ 1 mesecu od podpisa pogodbe.

Toplotne črpalke: primerna izbira za ogrevanje vseh tipov hiš

Sončne elektrarne se odlično dopolnjujejo s toplotnimi črpalkami, so enostavne za uporabo, potrebujejo malo vzdrževanja in so primerne tudi za ogrevanje sanitarne vode. Za vsak vložen kilovat energije lahko pri toplotni črpalki pridobimo od dva do pet kilovatov toplote, kar je izjemno učinkovito. Ker ogrevalne toplotne črpalke uporabljajo obnovljive vire energije, je zanje možno zaprositi tudi za nepovratna sredstva Eko sklada. V Petrolu sicer svetujejo, da se pred nakupom energetske rešitve posvetujete z energetskim strokovnjakom, ki vam lahko pomaga izbrati najprimernejši model glede na potrebe in proračun.

Kombinacija sončne elektrarne in baterijskega hranilnika

V Sloveniji se je z letom 2024 ukinila shema priklopa neto meritev, kar pomeni, da se viški proizvedene električne energije ne bodo več samodejno oddajali v omrežje. To spremembo je mogoče premostiti z uporabo baterijskih hranilnikov za dom. S kombinacijo sončne elektrarne in baterijskega hranilnika lahko proizvajate lastno električno energijo in jo shranite za uporabo, ko je to potrebno, pri tem pa še pripomorete k zmanjšanju obremenitev omrežja.

V Petrolu so ob Sejmu Dom za svoje kupce pripravili paketno ponudbo dveh trenutno najpogostejših paketov sončnih elektrarn. Prva je sončna elektrarna moči 9,8 kWp, ki ima 24 modulov in jo dopolnjuje 15 kW baterijski hranilnik. Ta paket je primeren predvsem za novogradnje in manjše prenovljene objekte. Drugi paket pa naslavlja vse tiste s soglasjem in vsebuje sončno elektrarno moči 13,1 kWp z 32 moduli.

Petrol, stabilen partner v energetski tranziciji

V Petrolu so zavezani trajnostnemu razvoju, zato želijo do leta 2025 razviti za 500 GWh letne proizvodnje elektrike iz obnovljivih virov. Med njihovimi najpomembnejšimi projekti je izgradnja ene največjih sončnih elektrarn v regiji – v sklopu treh lokacij Suknovci, Vrbnik, Pliskovo, ki obkrožajo vetrni park Ljubač, s skupno močjo 22 MW. V zadnji fazi razvoja je tudi projekt vetrne elektrarne Dazlina na Hrvaškem.

K znižanju lastnega ogljičnega odtisa bodo prispevali tudi s postavitvijo sončnih elektrarn na svojih objektih, v okviru projekta Petrol Green, s skupno močjo 5,25 MW. S tem bodo omogočili, da bodo njihova prodajna mesta samooskrbna kar do 50 odstotkov.

Z vlaganji v polnilno infrastrukturo nameravajo prispevati k zmanjševanju odvisnosti od fosilnih goriv. Že zdaj imajo največjo mrežo e-polnilnic v Sloveniji, ki jo uporablja kar 90 odstotkov vseh voznikov e-avtomobilov pri nas. V regiji trenutno upravljajo s 501 polnilnico, do leta 2025 bi jih radi postavili 1.500.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog