Izkoriščanje geotermalne energije

Geotermalna energija je energija zemljine notranjosti. Zemlji notranjost ima višjo temperaturo, kot površje. Z globino temperatura narašča. Z geotermalno energijo lahko na različne načine ogrevamo objekte.

Vsi v nadaljevanju opisani sistemi delujejo na podoben način. Preko različnih zbiralnikov zemlji odvzemamo toploto. Zbiralniki so cevi iz umetne mase, ki so napolnjene z vodo, ki ji je dodano sredstvo proti zmrzovanju. Cevi so povezane s toplotno črpalko, ki pridobljeno toploto dvigne na višji temperaturni nivo in omogoči uporabo za ogrevanje.

Preden se lotimo izgradnje takšnega sistema ogrevanja, potrebujemo poseben projekt (elaborat gradbene fizike), ki nam bo povedal, kakšne so toplotne potrebe našega objekta. Na podlagi tega lahko določimo velikost toplotne črpalke ter dimenzijo zbiralnikov.

Ko imamo vgrajene izbrane zbiralnike, sledi povezovanje posameznih cevi s toplotno črpalko. To storimo s pomočjo razdelilnika. Razdelilnik ima na eni strani izhod, ki ga povežemo s toplotno črpalko, na drugi stani pa potrebno število vhodov za cevi, ki so v zemlji.

Delo zaključimo tako, da toplotno črpalko povežemo s sistemom ogrevanja, ki je napeljan po hiši. Ali bomo imeli radiatorje ali talno in stensko gretje, je stvar izbire. Ne smemo pa zanemariti dejstva, da je pri talnem gretju učinek najbolj optimalen oziroma ima nižje stroške obratovanja v primerjavi s klasičnimi radiatorji.

Na voljo pa imamo več oblik vgradnje zbiralnikov.
Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog