Novice - Obnovljivi viri

novica

Otvoritev največje sončne elektrarne na Primorskem

Objavljeno dne 05.11.2009

Danes so na Kozini slavnostno odprli največjo sončno elektrarno na Primorskem z močjo 189 kWh. Sončna elektrarna Hrpelje bo letno proizvedla preko 220 MWh električne energije. Investitorja sta bili podjetji Altena d.o.o. in Primel d.o.o., elektrarno pa je v celoti sprojektiralo in postavilo podjetje Robotina d.o.o.


Sončna elektrarna Hrpelje

Župan občine Hrpelje-Kozina je na novinarski konferenci ob tem dogodku povedal, da gre za veliko pridobitev občine. Občina leži na območju, kjer so optimalni pogoji za postavitev elektrarn na sončne celice. Upajo, da bo to vzbudilo zanimanje tudi pri morebitnih drugih investitorjih. V preteklosti je bilo že več idej, da bi postavili sončne elektrarne, podjetje Robotina pa je ideje prvo uresničilo. Občina bo v prihodnje na vseh javnih objektih namestila sončne elektrarne. S tem bi radi spodbudili tudi druge, da bi storili enako.

Sončno elektrarno, ki je v osnovi sestavljena iz dveh elektrarn, je v celoti od ideje do postavitve izvedlo podjetje Robotina, ki se ukvarja z izdelavo in postavitvijo sončnih elektrarn in njihovih sestavnih delov. Elektrarna stoji na in ob zgradbi podjetja in jo bo podjetje uporabljalo tudi za testiranje, saj je premalo znanega o vzdržljivosti sestavnih delov. Posebnost elektrarne je, da omogoča spremljanje delovanja posameznih solarnih panelov. To omogoča tehnologija, ki so jo razvili v Robotini in so jo poimenovali SPSS (Solar plant supervisory system). Prednost sistema je, da je mogoče povsem enostavno najti okvarjene ali slabše delujoče panele.


Paneli in konstrukcija so prilagojeni močni burji

Sončna elektrarna Hrpelje je v omrežje vključena že od avgusta letos. Ima 1.080 monokristalnih fotovoltaičnih panelov s skupno površino 1.379 m2. Izkoristek pretvorbe je 16,5 %. Elektrarna je od 11. avgusta do 30. oktobra proizvedla dobrih 61.000 kW ur elektrike in je zaradi večjega števila sončnih dni presegla načrtovano proizvodnjo.

Besedilo in fotografije: SLONEP.net

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog