Vprašanja - Obnovljivi viriIzbira obnovljivega vira za ogrevanje hiše

VPRAŠANJE:

Stanovanjsko hišo (180 m2) smo do zdaj ogrevali s pečjo na kurilno olje, ker pa se ji je življenjska doba iztekla, bomo letos obnovili centralni sistem. V mislih imamo izgradnjo kamina v dnevnem prostoru, ki bi ga kurili na drva in takšno kurišče, ki ga je mogoče priključiti na centralni sistem za ogrevanje radiatorjev. Kot dodatno možnost ogrevanja razmišljam o toplotni črpalki zrak-voda, ki bi grela sanitarno vodo kot tudi vodo za centralno ogrevanje. Zanima me, če bi ta dva sistema ogrevanja zadostovala za ogrevanje našega stanovanja in kakšne moči bi morala biti peč in toplotna črpalka in kakšna velikost bojlerja. Ali je to sploh mogoče? Hiša je izolirana in smo zdaj za ogrevanje porabili 1500 l kurilnega olja na sezono.

(jelena)


ODGOVOR:

Samo na podlagi kvadrature je nemogoče natančno določiti moč toplotne črpalke. Za to je treba vedeti, kakšne so dejanske toplotne potrebe in izgube toplote v objektu. Ta podatek običajno dobimo iz elaborata gradbene fizike. Debelina toplotne izolacije, izgube in pribitki skozi okna, lokacija in lega so prav tako dejavniki, ki vplivajo na toplotno bilanco v objektu. Okvirna moč toplotne črpalke bi bila v primeru, da imate ustrezno izolacijo, približno 6 kW. Na moč črpalke vpliva tudi število stanovalcev, torej porabnikov tople vode. Na osebo se pavšalno računa dodatnih 200 W.

Drugače je sicer vaš sistem izvedljiv, vendar vprašljiv s strani same izvedbe. Za usklajevanje dveh različnih sistemov boste potrebovali izkušenega izvajalca in ustrezno regulacijo, ki bi znal uskladiti delovanje črpalke in kamina. Po drugi strani pa je vprašljivo tudi iz strani finančnega vložka, saj boste morali investirati v 2 različna sistema ogrevanja. Bolj smiselno bi se bilo odločiti samo za en sistem, drugi pa bi bil le dopolnitev. Seveda, tako, da sta oba sistema ločena in delujeta neodvisno. Torej bi bilo bolje, da za glavni sistem uporabite toplotno črpalko, kamin pa uporabljajte za prehodna obdobja in špice.

11.02.2010 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog