Pleskanje notranjih in zunanjih površin

Pleskanje večinoma izvajamo na različnih ravnih ali zavitih površinah. Od tega, ali gre za notranje površine in samo lokacijo površine je odvisno, kako pleskamo.

Pleskanje notranjih površin

Pred začetkom pleskanja moramo pripraviti podlago, zapolniti razpoke, odstraniti tapete in očistiti površino. Če je pred pleskanjem na steni klejna barva, jo moramo odstraniti in steno namazati s temeljnim premazom, disperzijske in apnene barve pa lahko kar prepleskamo. Pred začetkom pleskanja moramo izključiti elektriko, saj se z mokrim predmetom mimogrede lahko dotaknemo električnega vodnika.

Barvo pripravimo po navodilih proizvajalca in jo pred uporabo dobro premešamo. Koliko barve bomo potrebovali, je odvisno od površine, ki jo bomo pleskali (za hrapave površine bomo porabili več barve) in od vrste barve. Podatki o tem, za koliko m2 zadostuje barva, so zapisani na vedru, načeloma pa 1 liter barve zadostuje za 10 m2. Pri kakovostnih barvah običajno zadostuje že en nanos.

Pleskanje robov in kotov

Običajno začnemo pleskati ob robovih. Za vogale in robove uporabimo radiatorski čopič, saj ima dolg ročaj in je primeren za pleskanje težko dostopnih mest. Če se bomo med barvanjem povzpeli na lestev, si v majhno vedro natočimo nekaj barve, da nam ne bo treba sestopati z lestve. Z radiatorskim čopičem enakomerno prebarvamo vse robove. S čopičem povlečemo po notranjosti roba, nato pa barvo razporedimo po približno 3 cm širokem pasu. Presežno barvo otremo na robu vedra.

Pleskanje stropa

Pleskanje nadaljujemo z barvanjem stropa. Barvo nanesemo najprej vodoravno, nato pa še navpično. Pri barvanju stropa je zelo uporaben pripomoček nastavljiv podaljšek, saj lahko z njim barvamo strop brez lestve. Vedno prepleskamo vsaj eno steno (ali strop) naenkrat in čim hitreje, ter se s tem skušamo izogniti vidnih robov med plastmi.

Pleskanje sten

Po pleskanju stropa nadaljujemo pri stenah. Enako kot pri stropu moramo tudi tu najprej pobarvati vogale in robove. Pleskati moramo čim hitreje, tako da je barva na stičnih mestih še mokra in se sprime. Z barvanjem začnemo okrog oken in nadaljujemo proti sredini prostora. Pri pleskanju okoli oken si lahko pomagamo s pleskarskim trakom, s katerim okna zaščitimo. Z diagonalnimi potegi barvo nanesemo na steno, z navpičnimi pa jo enakomerno razporedimo. Vsak nov del površine moramo začeti barvati tako, da se prekriva z že pobarvanim.

Pleskanje zunanjih površin

Zunanje površine pleskamo po enakem postopku kot notranje, le da moramo uporabiti odpornejše barve, saj morajo kljubovati vremenskim vplivom. Za zapolnitev razpok moramo prav tako uporabiti bolj odporne izravnalne silikonske mase. Enako kot pri pripravi na pleskanje notranjih sten, moramo tudi tu pred začetkom pleskanja površino dobro očistiti in po potrebi premazati s temeljnim premaznim sredstvom.
Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog