Orodje za pleskanje

Za dobro pleskanje in optimalen rezultat je zelo pomembno kakovostno orodje. Najpomembnejše orodje, ki ga bomo potrebovali za pleskanje je pleskarski valjček.

Pleskarski valjček

Pleskarski valjčki so zelo uporabni za hitro nanašanje barve na večje stenske površine. Lahko so obdani z jagnečjo dlako, najlonsko ali perlonsko oblogo. Obloga iz jagnečje dlake ima ščetine dolge približno 22 mm in je najbolj primerna za pleskanje neravnih in hrapavih površin, kot je fasada. Najlonski in perlonski valjčki imajo krajše ščetine (18 mm) in so primerni za pleskanje ravnih površin. Koristen pripomoček pri pleskanju je nastavljiv podaljšek, ki omogoča delo na višini. Za natančnejše nanašanje barve na stene in manjše površine kot so okenske špalete, lahko uporabimo ožje in manjše valjčke.

Otiralna mrežica

K vsakemu pleskarskemu valjčku spada tudi otiralna mrežica iz umetne mase ali kovine. Na njej iz čopičev ali valjčkov otremo presežno barvo. Pri nakupu te mrežice moramo paziti, da bo dovolj velika (širša od valjčka).

Čopiči

Poznamo 4 glavne vrste čopičev, ki se razlikujejo glede na obliko in namen. To so okrogli, ploščati in umetniški čopiči, ter ščeti za strope. Vsako vrsto čopičev uporabljamo za barvanje različnih površin. Z njimi med drugim nanašamo temeljni premaz na stene, obdelujemo apnene, silikatne ter kazeinske barve. Uporabljamo jih tudi za lazurne tehnike.

Čopič z dolgim lesenim držalom, ki se primarno uporablja za barvanje radiatorjev, lahko uporabimo za barvanje težko dostopnih mest (robov in vogalov). V ta namen lahko uporabimo tudi ploščati čopič z ovalnim robom.

Nega in zaščita orodja

Za vzdrževanje čopičev, ščetin in valjčkov je nujno potrebna pravilna nega. Nove čopiče moramo pred uporabo za nekaj ur namočiti v toplo vodo, da se umazanija in ostanki maščob raztopijo. Nato jih namočimo v mrzlo vodo in pustimo, da se ščetine osušijo na zraku. Če jih bomo sušili na soncu ali grelnem telesu, bodo izgubile prožnost in postale lomljive. Enako nego potrebuje orodje tudi po pleskanju. Lahko ga očistimo tudi s čistilom za čopiče. Če se nam kljub prizadevanju in čiščenju na orodju posušijo ostanki barve, si lahko pomagamo s posebnim sredstvom, ki omehča strjeno barvo.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog