Priprava na pleskanje

Preden začnemo s pleskanjem hiše, moramo površine primerno pripraviti. Stene morajo biti očiščene, premazane in brez razpok, saj lahko le tako dosežemo optimalen rezultat.

  • Najprej moramo sobo, v kateri bomo pleskali, izprazniti. Težko pohištvo, ki ga ne moremo odstraniti, postavimo na sredino sobe in zaščitimo s pregrinjalom. Pred kapljanjem in škropljenjem barve zaščitimo tla.
  • S pleskarskim trakom zaščitimo površine, ki jih ne nameravamo pobarvati, kot so okenski okviri ali vrata.
  • Pri delu na nepremazanih ometih iz stene odstranimo groba peščena zrna s pleskarsko lopatico ali gladilko. Trdnost stene preverimo tako, da z roko podrgnemo po steni. Če z ometa odstopa večja količina peska, moramo pred pleskanjem površino premazati s temeljnim premaznim sredstvom.
  • Preden začnemo pleskati, moramo iz sten odstraniti umazanijo in maščobo. Če bomo kakršnokoli nesnago pustili na steni, bo to vplivalo na končno barvo.
  • Poškodovana mesta na ometu moramo zapolniti z materialom, s katerim smo ometavali steno. Manjše razpoke lahko odpravimo z izravnalnimi masami ali masami na osnovi mavca. Masa se po nanosu v razpoko malo skrči, zato moramo čez približno pol ure nanesti še en sloj. Razpoke, ki nastanejo kot posledica raztezanja materiala in običajno nastanejo na stikih med različnimi materiali, je najbolje zapolniti s silikonskim kitom ali elastično fugirno maso.
  • Kateri temeljni premaz bomo uporabili, je odvisno od vrste barve, s katero bomo pleskali in površine. Kateri premaz je za nas najbolj primeren, bomo izvedeli iz navodil proizvajalca. Kadar ni možno natančno določiti površine za pleskanje in pred nanosom oljnih ali vodnih barv nanesemo vsestranski temeljni premaz, za premaz poroznih nelakiranih površin običajno uporabimo akrilni premaz. Na steno ga nanesemo z velikim čopičem.
Če imamo na steni tapete, jih moramo pred pleskanjem natančno odstraniti. Odstranimo jih tako, da jih najprej vsaj dvakrat premažemo z odstranjevalcem tapet ali vročo vodo. Ko je lepilo mehko, jih lahko začnemo odstranjevati s strganjem z lopatico. Če smo steno dobro namočili, bo verjetno začela odstopati kar sama.
Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog