Stenske barve

Premazna sredstva sestavljajo topila, barvila, veziva in dodatki. Topila razredčujejo in utekočinijo barvo, barvila dajejo premazu pigment, dodatki pa imajo več različnih nalog. Veziva zlepijo pigmente s podlago in med seboj.

Stenske barve delimo po njihovem vezivu na naslednje skupine:

Klejne barve

Za vezivo imajo klej. Najpogosteje se jih uporablja za notranje omete. Ker to vezivo ni popolnoma odporno proti vodi (ob visoki vlažnosti nabrekne), teh barv ne uporabljamo v vlažnih prostorih kot je kopalnica ali klet. Pri večkratnem barvanju s to vrsto barve moramo spodnje premaze sprati, saj izgubijo oprijemljivost. Klejne barve ne vsebujejo nobenih škodljivih dodatkov in so zato zdravstveno neoporečne, zato so primerne za prostore, v katerih bivajo osebe z raznimi alergijami ali astmo.

Disperzijske barve

Disperzijske barve so najpogosteje uporabljana vrsta barv. Razlikujemo dve skupini. Prve so narejene na osnovi umetnih, druge pa na osnovi naravnih smol. Disperzijske barve iz naravnih smol zelo dobro prepuščajo paro in so lahke za izdelavo. Disperzijske barve iz umetnih smol pa se dobro prijemajo na steno, omogočajo difuzijo pare in je z njimi lahko delati. Kakovost in obstojnost teh barv je odvisna od količine vsebovanega veziva.

Silikatne barve

Silikatne barve imajo za vezivo vodno steklo, ki na površini naredi plast trdih silikatov, zato so primerni za vse podloge mineralnega izvora. Silikatne barve običajno uporabljamo za barvanje zunanjih površin, saj so zelo odporne pred zunanjimi vplivi, hkrati pa tudi dobro prepuščajo vlago. Na notranjih ga uporabljamo takrat, ko je podlaga apnena. Pri delu s silikatnimi barvami moramo uporabljati zaščitne rokavice, saj je barva jedka.

Apnene barve

Apnene barve imajo za vezivo apno in se najpogosteje uporabljajo za klasično beljenje sten. So zdravstveno neoporečne, a se v industrijsko razvitih območjih zaradi zahtevnega pleskanja in neobstojnosti uporabljajo zelo redko. Apnene barve se v povezavi z žveplom iz zraka vežejo v mavec, ki odpada s sten. Največkrat se uporablja za beljenje garaž in kleti.

Kazeinske barve

Te barve imajo za vezivo kazeinsko lepilo, najbolj primerna podlaga pa je apneni omet. Povežejo se s podlago in so zelo odporne proti pranju, zato jih lahko uporabljamo tudi v vlažnih prostorih.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog