Lakiranje lesenih površin

Priprava na lakiranje

Pred začetkom lakiranja moramo popolnoma odstraniti vse stare plasti laka. To storimo tako, da na površino nanesemo premaz za odstranjevanje barve. Ko premaz po približno eni uri zmehča spodnje plasti laka, jih začnemo odstranjevati z lopatico.

Drugi način za odstranjevanje starih slojev laka pa je z električnim puhalom, ki s pomočjo vročega zraka omehča in odlepi sloje starega laka. Če se bomo odločili za tak način odstranjevanja, se moramo obvezno zaščititi z zaščitno masko, saj se pri odstranjevanju laka z vročim zrakom sproščajo strupeni plini.

Ko vse sloje z lopatico odstranimo, moramo površino zbrusiti in s tem odstraniti ostanke. Z brušenjem tudi zravnamo podlago in odstranimo nečistoče. Brusimo lahko z brusilnikom ali s suhim brusilnim papirjem. Za prvo brušenje uporabimo grob brusilni papir, za naslednja pa bolj fini.

Ko površino zbrusimo, moramo vse razpoke in zareze zakitati. Kit nanesemo z upogljivo japonsko lopatico, ki jo pod ostrim kotom postavimo na površino in zakitamo vse razpoke. Izberemo ga glede na vrsto veziva, ki ga vsebuje lak, s katerim bomo lakirali. Ko se kit posuši, moramo površino gladko zbrusiti in odstraniti prah z metlico. Ko je površina popolnoma gladka, čista in ravna, lahko začnemo z lakiranjem.

Če bomo lakirali surov, še nepobarvan les, ga moramo najprej namazati s temeljnim premazom. Ko se posuši, moramo površino zbrusiti in zakitati, kot je opisano zgoraj.

Dobra priprava površine je zelo pomembna, saj je le brezhibno pripravljeno površino lahko polakiramo tako, da bo lak vzdržljiv in trajen.

Lakiranje

Po pripravi lesa na lakiranje se najprej lotimo vmesnega premaza. Vmesni premaz zgladi pore, poveča debelino sloja (kar poveča odpornost pred zunanjimi vplivi) in obarva površino. Za vmesni premaz uporabimo predlak, ki je izdelan na enaki osnovi kot končni lak.

Lakiramo v dolgih ozkih pasovih z navpičnimi potegi, nato pa še vodoravno (križno barvanje). Ko zaključimo s prvim slojem, nanesemo še drug sloj. Barvamo zelo rahlo, čopič pa mora biti skoraj suh. S tem se izognemo sledovom čopiča in lisam. Po približno desetih urah, ko se vmesni premaz posuši, ga pobrusimo z grobim brusilnim papirjem. Nato nanesemo še drugi vmesni sloj. Od tega sloja bo odvisno, kako gladka bo površina, na katero bomo nanesli končni lak, zato jo moramo dobro pobrusiti in odprašiti.

Ko odstranimo prah, lahko začnemo z nanašanjem končnega sloja. Za dober rezultat potrebujemo kakovosten čopič. Lak, enako kot pri vmesnem premazu, nanesemo s križnimi potegi.

Med delom moramo paziti, da ne dvigamo prahu, saj se prašni delci lahko prilepijo na lakirano površino in ostanejo vidni.

Sušenje traja povprečno od osem do deset ur, lak pa je popolnoma posušen šele po dveh ali treh dneh.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog