Pleskanje lesenih površin

Pred pleskanjem lesenih površin jim moramo, kot pri vsakem drugem pleskanju, predhodno odstraniti stare razpokane plasti z lužilom. Lužila so sestavljena iz strjenih spojin razredčil in odstranjujejo disperzijske barve in plastične zidne obloge (z njimi lahko odstranimo tudi strjeno barvo na čopičih in krtačah).

Lesene površine moramo pred pleskanjem grundirati (premazati s temeljnim premazom). Razlikujemo zunanje in notranje temeljne premaze za les. Pred vgrajevanjem moramo premazati vse površine, tudi tiste, ki bodo vzidane.

Les lahko prepojimo z impregnacijskimi premazi, ki ščitijo pred bakterijami in drugimi škodljivci. Neravne površine na lesu zravnamo z lopatico z raznimi zmesmi (kiti). S kiti zapolnimo luknje od žebljev in razpoke pred grundiranjem.

Za barvanje lesenih površin je zelo uporabna cinkova oksidna oljnata barva za zunaj in znotraj. Ta barva dobro prekriva, ko pa se posuši dobi sijaj. Po pleskanju površine lahko še polakiramo. Lahko izbiramo med različnimi vrstami lakov, kot so beli, biserni, emajlni, svileni, mat lak in drugimi. Ti se med seboj razlikujejo po sijaju, kakovosti, sušenju in osnovni sestavi veziva. Od kemične sestave je odvisno, ali je lak primeren za zunanje ali notranje površine.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog