Vprašanja - PripomočkiKako velik naj bo kompostnik?

VPRAŠANJE:

Na vrtu bi želel postaviti kompostnik. Imel bi enostaven kompostnik, zgrajen iz betonskih elementov ali lesa, ki jih bom postavil na betonsko ploščo. Ne vem pa koliko mora biti najmanj velik. Mi lahko prosim pomagate?

(NN)


ODGOVOR:

Kompostnik mora imeti najmanj 1 m3 prostornine, da bodo v njem nemoteno potekali procesi razgradnje. Ob straneh mora biti odprt, da se zrači.

Postavitev kompostnika na betonsko ploščo vam odsvetujem, saj boste tako preprečili dostop organizmom iz tal, ki so ključni za uspešno kompostiranje. Elemente kompostnika postavite na gola tla ali pa izdelajte temelje za stranice.

Betonski kompostnik bo trajnejši od lesenega, vendar pa je bolj moteč element v vrtu. Sivo barvo betona in masivnost konstrukcije najlažje zakrijemo, če okoli kompostnika nasadimo grmovnice. Rastline okoli kompostnika bodo zaradi velike količine hranil hitro rasle in dobro rodile. Zato so dobra izbira grmovnice, ki rodijo, kot je ribez ali pa maline.

25.02.2008 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog