Vprašanja - NakupDavek

VPRAŠANJE:

Kupujem hišo s parcelo velikosti 1200 kvadratov ali moram plačati kakšen davek,cena je 38000 eur?

(NN)


ODGOVOR:

Prodajalec nepremičnine je zavezanec za plačilo 2 % davka na promet nepremičnin glede na pogodbeno vrednost nepremičnine. Davek mora prijaviti na davčni uradu v 15 dneh po sklenitvi pogodbe. Plačan davek je pogoj za overitev pogodbe pri notarju. V dogovoru s kupcem lahko breme davka nosi kupec.
Z davkom na promet z nepremičninami niso obdavčene nepremičnine, od katerih je bil plačan davek na dodano vrednost (DDV). To pomeni, da se davek na nepremičnine ne plača v primeru novogradenj, ki so obdavčene z DDV.

 

Nataša Berghaus, univ. dipl. prav.
ePravnik d.o.o.

 

15.11.2016 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog