Vodič

Zagotovite si vračilo varščine
Ko pride čas selitve iz najemniškega stanovanja, se najemniki pogosto sprašujejo, ali jim bo vrnjena varščina – predvsem tisti, kjer se je v času najemniškega odnosa izkazalo, da so najemodajalci nekoliko bolj »težavni«, kot je kazalo ob samem najemu stanovanja. Ne glede na to, da v stanovanju ni prišlo do poškodb in so ga prebelili, se je namreč že marsikomu zgodilo, da je nazadnje ostal brez vračila. Kako se takšni zgodbi izogniti?

Zakaj varščina?


Ob najemu stanovanja je varščina dodaten strošek, ki najemnikom pogosto ni po godu, vendar je potrebno razumeti zahtevo najemodajalca po njenem plačilu – varščina je namreč edino jamstvo, da bo ob zaključku najemniškega odnosa stanovanje v takšnem stanju, kot je bilo. Varščina lahko ravno tako pokrije druge stroške, ki bi jih povzročil najemnik: stroške izselitve in sodne stroške, ki bi nastali pri morebitni izselitvi iz krivdnih razlogov, neporavnano najemnino, neporavnane stroške oziroma račune za plačilo komunale, elektrike in podobno …

Višine varščine so lahko različne, saj višina ni zakonsko predpisana, vendar se za običajno smatra višina enomesečnega obroka najemnine, kar je več, pa večinoma že velja za oderuško.

Kako kar najbolje izkoristiti varščino?


Ko lastniku stanovanja najemnik vrne ključe in je stanovanje v brezhibnem stanju, se je z lastnikom najbolje dogovoriti, da se del varščine uporabi za plačilo stroškov vode, elektrike in ostalega, preostanek pa se bivšemu najemniku vrne v gotovini ali na račun. Računov za zadnji mesec bivanja seveda običajno še ni, zato jih je najbolje predvideti na podlagi povprečja ali višine računov zadnjih mesecev. Tako lahko lastnik in najemnik ob predaji ključev dejansko zaključita »sodelovanje« in se ni potrebno kasneje ponovno sestajati zaradi računov za stroške, ki pridejo kasneje.

Druga možnost je, da se varščina porabi za dela ob izselitvi:beljenje in čiščenje (v kolikor najemnik nima namena sam poskrbeti zanju).

Če je stanovanje že pred izselitvijo v odličnem stanju in je bilo beljenje že opravljeno oziroma lastnik ob ogledu ugotovi, da ni potrebno, prav tako pa v stanovanju ni poškodb, se lahko varščina spremeni v najemnino za zadnji mesec bivanja.

Kdaj se varščina vrne?


Varščino mora lastnik vrniti, kadar je stanovanje nepoškodovano oziroma so bile vse poškodbe v njem popravljene in odpravljene. Pri tem seveda ne mislimo na običajno obrabo ter na poškodbe, ki niso nastale zaradi same uporabe. Tako se od najemnika pričakuje, da poskrbi za beljenje ter čiščenje ob izselitvi, popravilo oziroma nadomestitev pohištva in podobno, vsekakor pa ni odgovoren na primer za sanacijo zamakanja cevi – takšne stvari so odgovornost lastnika in če ima sklenjeno primerno zavarovanje stanovanja, s tem ne bo imel težav.

Kako si vračilo varščine zagotoviti že z dnem najema?


Če si želite zagotoviti vračilo varščine, stanovanja ne najemajte na črno, temveč poskrbite za overjeno pogodbo, iz katere bo razvidna tudi višina varščine, njen namen ter pogoji vračila. V kolikor stanovanje najema več oseb (na primer več študentov), naj bo pogodba sklenjena z vsemi, v njej pa naj bo tudi zapisano, kakšni so sorazmerni deleži višine varščine.
Ob najemu naj bo narejen temeljit zapisnik o tem, v kakšnem stanju je stanovanje. Zabeleži naj se vse napake in poškodbe, ki so prisotne, še bolje pa je, da najemnik zahteva, da jih lastnik pred njegovo vselitvijo odpravi – obljuba, da jih bo odpravil kasneje, namreč pogosto ostane neizpolnjena.

V zapisniku naj bo navedena vse oprema v stanovanju in njeno stanje.

Pred samo vselitvijo je najbolje, da stanje stanovanja in opreme zabeležimo tudi s fotoaparatom – tako imamo ob izselitvi dejansko dokaz, ali so bile posamezne poškodbe prisotne že ob pričetku najema ali ne. Po večletnem bivanju v stanovanju namreč lastniki pogosto hote ali nehote pozabijo, ali so bile stvari poškodovanje že prej ali ne.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog
Prijavite se na
brezplačne E-novice

Anketa

Moja hiša potrebuje