Vprašanja - Najem
Število ustreznih rezultatov: 460
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 ...
Plačilo stroškov po prekinitvi najemne pogodbe (Grega)
Zanima me ali lahko lastnik od mene zahteva plačilo stroškov po preteku najemne pogodbe. Namreč v pogodbi je navedeno, da se v primeru odpovedi upošteva 90 dnevni odpovedni rok, po preteku tega roka pa naj bi se plačevalo še 50% fiksnih pavšalnih stroškov za vsak mesec odsotnosti do prvotnega časa najema ( 11 mesecev ). torej če sem v stanovanju en mesec + odpovedni rok, bi moral se za 7 mesecev odplačati polovične fiksne stroške. Zanima me ali je ob podpisu tako določilo sploh zakonito, ter ali ga je možno izpodbijati? ... (SLONEP)
Cena najema - neprofitno stanovanje (alina)
Zanima me, kako se oblikuje cena najema, po zakonu mi pripada velikost stanovanja 45 m2, to mejo presega za 3,91 m2 in koliko to stane in kako se oblikuje cena za 45 m2?... (SLONEP)
Ali je mogoč najem grobnega prostora vnaprej? (noe)
Zanima me, čisto poljubno, ali je v Sloveniji sploh mogoče, da si rezerviraš grobni prostor na pokopališču in urediš famozen spomenik? Hvala za odgovor! ... (SLONEP)
Ali velja ustni dogovor o spremembi trajanja poslovnega najema? (sss)
Rad bi spremenil najem poslovnega prostora iz nedoločenega časa na določen čas. Lastnik poslovnega prostora je s spremembo soglašal ustno in rekel, da je vse v redu. Ali sem lahko miren? ... (SLONEP)
Ali lahko večinski lastnik sam da njivo v zakup? (Jože)
Ali lahko večinski lastnik, delež več kot 50 %, da njivo v najem/ zakup?  Ali mora dobiti dovoljenje od vseh solastnikov, tudi recimo 5 % lastnika? ... (SLONEP)
Najem poslovnega prostora od nelastnika? (DANICA)
Zanima me, kako skleniti pogodbo za najem gostinskega lokala, če je edini lastnik nepremičnine mama, oddaja pa jo sin, ki ima odprt s.p. in vodi gostilno? Kaj bi pomenilo, če bi on s.p. zaprl? Kako je glede plačila najemnine, če se plačuje vsakemu polovica? Ali morata mama in sin imeti kakšno pogodbo glede nepremičnine ali je dovolj, če sta v najemni pogodbi oba navedena kot najemodajalca, ali mora mama še posebej dati pisno soglasje glede oddaje in plačila najemnine? ... (SLONEP)
Najem zemljišča, kjer je predkupna pravica občine? (Taša)
V najemu imamo že 40 let kmetijsko zemljišče, kjer je vinograd. Zemljišče je imel v najemu že tast in sedaj ga ima moj mož. Na njem se nahaja vinograd, ki smo ga mi zasadili. V letu 2011 preteče najemna pogodba. Lastnica zemljišča je pripravljena pogodbo podaljšati. Ker pa je vinograd potreben obnove, bi ga ponovno vzeli v najem za najmanj 30 let. Ugotovili pa smo, da ima od leta 2008 nad zemljiščem občina predkupno pravico, ker plačuje nekaj malega za oskrbo v domu, kjer se nahaja lastnica. Kaj bi to pomenilo za nas v bodoče, če bi sklenili to najemno pogodbo? Ali občina zemljišče lahko nekega dne kar proda nekomu in ostanemo brez? Kaj nam svetujete? ... (SLONEP)
Ali smo upravičeni do neprofitnega stanovanja? (saša)
Moje dekle je kot mati samohranilka z enim otrokom dobila neprofitno stanovanje (lista B1). Zdaj že nekaj mesecev živimo skupaj (torej 2 odrasla in 2 mladoletna otroka). Zato smo prepričani, da nam bo dodeljeno stanovanje premajhno. Smo sedaj sploh upravičeni do neprofitnega stanovanja? In če da, ali obstaja možnost, da morda že v startu dobimo večjega? ... (SLONEP)
Ali sem dolžan plačati provizijo nepremičninski agenciji tudi, če pogodba o posredovanju ni bila pisna? (johny)
Kupujem stanovanje preko agencije, katere kupnino sem že plačal. Agencija je pogodbo uredila in še nekaj dela zraven, vendar pogodbe o posredovanju nisem dobil, kaj šele, da bi jo podpisal. Agencija zahteva provizijo 1,5 procenta. Bil je samo dogovor za 1,5 procenta od pogodbene cene, ne pa podpis pogodbe o posredovanju. Zanima me, ali sem dolžan plačati provizijo? ... (SLONEP)
Ali mora lastnik zamenjati radiatorske ventile v najemniškem stanovanju? (vita)
Sem najemnica stanovanja. V zapisniku o primopredaji stanovanje je bilo poleg ostalih ugotovljenih dejanskih stanj ugotovljeno tudi, da je v stanovanju potrebno zamenjati vse radiatorske ventile. Sedaj, ko je to omogočeno, sem javila lastniku stanovanja, da se sedaj lahko to zamenja. Odgovor mi je dal, da se z zamenjavo strinja in dovoljuje, toda strošek je moj in ne njegov. Lastnikov strošek je samo v primeru, da bi stanovanje bilo prazno. Je to res? Ne bi si rada delala dodatnih stroškov z zamenjavo, saj vendar plačujem najemnino. Kaj lahko v tem primeru naredim? ... (SLONEP)
Ali lahko zahtevam vrnitev varščine? (Tomaz)
Sem bil na ogledu stanovanja in sem se odločil za najem. Plačal sem varščino v višini 320 €. Drugi dan sem se še enkrat šel pozanimat, ali lahko ostanem v študentskem domu, pa so mi reli, da je verjetno velika, da lahko. Nato sem klical lastnika stanovanja in ga vprašal, če mi lahko vrne varščino, ker sem izvedel, da lahko ostanem v študentskem domu. Rekel mi je, ali se vselim v stanovanje pa dobim na koncu pogodbe vrnjeno kavcijo, ali pa se odločim za študentski dom in on obdrži varščino. Mene bi zdaj zanimalo, ali mi mora vrnit tisti denar ali ga lahko obdrži? ... (SLONEP)
Zakaj moram plačati varščino? (veso)
Hočem najeti stanovanje, pa pravi lastnik, da moram poleg dvomesečne najemnine plačati še varščino v višni 1.000 EUR. Zakaj? Kaj naj bi bila varščina? ... (SLONEP)
Ali lahko prijavim prijatelja v neprofitnem stanovanju? (Gregor)
Zanima me, če lahko prijavim stalno bivališče v stanovanju prijatelja? Stanovanje je pridobil on kot neprofitno in ima najemno pogodbo. Zanima me, kaj potrebujem za prijavo in kakšne so posledice za prijatelja? Oz. ali je sploh izvedljivo? ... (SLONEP)
Ali lahko lastnica samovoljno dvigne najemnino? (arck)
Zanima me, ali mi lahko lastnica dvigne najemnino brez razloga za 100 €, stanovanja ni nič obnavljala in tudi nič vzdrževala. Pogodba mi velja za tri leta. Prosim za malo pravne pomoči. ... (SLONEP)
Kako naj se izpogajam za ugoden najem, ki ne vključuje kuhinje? (mim06)
Namen imam najeti novozgrajeno stanovanje za določen čas tri leta, vendar lastnik hoče dati pogodbo za 1 leto z aneksom podaljšanja do treh let. Ker je stanovanje brez kuhinje, bi mi prišlo predrago za namestitev kuhinje za čas 1 leta, če lastnik odstopi od pogodbe. ... (SLONEP)
Odpoved najemne pogodbe med zakoncema? (Nino)
Žena ima podjetje oz. s.p., katerega poslovni prostori se nahajajo v najini hiši. Oba, žena in jaz, sva z ženinim s.p. sklenila najemno pogodbo za uporabo poslovnih prostorov. Z ženo sva v ločitvenem postopku. Ali lahko sam prekinem najemno pogodbo z ženinim s.p.... (SLONEP)
Ali je potrebna najemna pogodba s starši? (Oki)
Zanima me, ali moram imeti kot lastnica stanovanja tudi najemno pogodbo s starši? Namreč v stanovanju živita moja mama in očim. Težko živita z eno malo pokojnino, saj je bil očim navadni delavec. Oba sta stara preko 80 let in oba bolna, gibljiva in opravilno sposobna. Najemnine normalno ne prejemam in nikoli nisem prejemala. Na tak način jima pomagam. Tako tudi davčni nimam kaj prijavljati, saj nimam nobenega dobička. Lastništvo imam ZK urejeno. Jaz plačujem stavbno zemljišče, rezervni sklad, stroške vzdrževanja itd., starša plačujeta tekoče stroške (stroške ogrevanja, vodo, elektriko ..). Tako smo dogovorjeni. Pogodbe medsebojno nimamo sklenjene, ker ju nisem želela vznemirjati, saj sta oba bolna na srcu. Na tem naslovu nimam stalnega bivališča, ker imam družino drugje v Sloveniji. Prosim za nasvet: v primeru, da bi mogli imeti pogodbo, ne vem, z datumom za vsa leta nazaj ali z novim datumom. ... (SLONEP)
Ali sem kot najemnik zavezanec za NUSZ? (Primož)
Spoštovani, imam kratko vprašanje na katerega ne najdem pravilnega odgovora. Ali sem dolžan plačevat NUSZ? Sem najemnik službenega stanovanja v lasti MNZ. V najemni pogodbi nikjer ni določeno, da bi moral plačevati NUSZ. V naprej se vam zahvaljujem za vaš odgovor. ... (SLONEP)
Pravice in dolžnosti najemnice ob odpovedi najema? (barb)
Zanima me, kako postopati v naslednjem primeru. 1.5.2011 sem se vselila v najemniško sobico. Gospodu ki oddaja sobo, sem dala varščino v znesku 170€, to je bilo 1.5., nakar sem mu dala isti znesek nekje na sredini maja. Torej ta znesek je najemnina. Sedaj Junija sem mu dala najemnino plus stroške. Prišlo pa je do sprememb, izgubila sem službo, ne bom si mogla privoščiti več bivanja v sobi ter grem domov. Pozanimala sem se, če dobim varščino nazaj, vendar ne, ker si mora najemodajalec nekako pokrit stroške in ker nisem javila 1 mesec svoj odhod. Torej kakšna je moja pravica? Kaj lahko naredim da mi vrne varščino? ... (SLONEP)
Kaj krši najemodajalec, če najemniku ne prijavi prebivališča? (Korošec)
Prijateljica bo oddala stanovanje neki svoji znanki, a je ne misli prijaviti. Znanka bo tako prijavljena pri nekom drugem. Zanima me, ali je to kaznivo, oziroma kakšno odgovornost ima tista oseba, ki ima nekoga prijavljenega, a ta ne živi pri njej. ... (SLONEP)
Sklenitev najema za 99 let? (uranjek)
Kaj pomeni najemna pogodba za 99 let za naju z možem in kaj pomeni za lastnika? Sva najemnika v hiši, za katero bi želela skleniti najemno pogodbo za 99 let zaradi poslovnih interesov. Trenutno nimava pogojev za odkup. Želela bi biti o vsem poučena, predno grem na pogajanje z lastnikom. ... (SLONEP)
Kakšne so bile najemnine pred uveljavitvijo Jazbinškovega zakona? (Tanja)
Ali imate morebiti podatke o višini najemnin za (neprofitna) stanovanja v začetku 90-tih, pred uveljavitvijo t.i. Jazbinškovega zakona? ... (SLONEP)
Ali je potrebno soglasje solastnika ob oddaji stanovanja? (SOLASTNICA)
Ali mora solastnik hiše pridobiti moje soglasje (sem lastnica drugega stanovanja), če odda svoje stanovanje tretjim osebam ob tem, da obstaja med nama spor (sicer ne še z vpletenimi odvetniki - vedno pravi, da bo saniral izolacijo) glede slabe zvočne medetažne izolacije. Rečeno mi je bilo, da bo zvočna izolacija sanirana pred vselitvijo novih najemnikov ali v primeru prodaje novim lastnikov. Bojim se, da se bodo kar novi najemniki oz. bodoči lastniki začeli vseljevati med mojo odsotnostjo po maniri "bo kar bo". Podpisati mi noče nič in pravi, da bomo vse sporazumno rešili. ... (SLONEP)
Kaj je ločen vhod in kako naj oglašujemo? (Eliza)
Pred dvostanovanjsko hišo je skupni zastekljeni vetrolov velikosti 3x5 m, znotraj katerega je stopnišče za zgornje stanovanje z varnostnimi vhodnimi vrati, prav tako ima spodnje stanovanje posebej vhodna vrata. Zgornje stanovanje želimo oddati v najem. Ali lahko oglašujemo kot stanovanje s posebnim vhodom ali je v tem primeru vhod skupni. Vetrolova ne uporabljamo kot garderobo in ga ne zaklepamo. Zaklepamo le obe stanovanji. ... (SLONEP)
Ali lahko oddam stanovanje, ker začasno odhajam v tujino? (s.h.)
Sem lastnica stanovanja (50m2) v katerem imam stalno bivališče z družino. Začasno odhajamo v tujino, in me zanima, ali se stanovanje, v katerem imamo stalno bivališče, lahko za ta čas, ko nas ni, odda v najem ali podnajem. Katera varianta je primernejša in kako dokumentacijo treba urediti?... (SLONEP)
Kakšne pravice imam kot neprijavljen podnajemnik? (NN)
Zanima me, kaj lahko storim v primeru, da me izvenzakonska partnerica čez noč postavi na cesto, po več kot 8 letih skupnega življenja-gospodinjstva. V stanovanju pa sem bil kot neprijavljen podnajemnik, vendar sem dobival vso pošto na ta naslov in redno plačeval vse obveznosti in tudi njeno mesečno najemnino. Obljubljala mi pa je nenehoma, da me bo prijavila, saj sva načrtovala tudi poroko, za kar obstajajo priče! ... (SLONEP)
Ali najemna pogodba zadostuje za prijavo stalnega bivališča? (Tanja Ban)
Ali mora biti najemna pogodba za stanovanje notarsko overjena, da lahko na dotičnem naslovu prijavimo stalno bivališče? Ali lahko stanodajalec ne dovoli oz. onemogoči tovrstno prijavo najemniku? ... (SLONEP)
Ali mora stanodajalec zavarovati stanovanje? (Enigma1)
Zanima me, ali je z zakonom določeno, da mora stanodajalec zavarovati stanovanje, ki ga daje v najem. Pri nas je namreč dvignilo 2 m2 parketa, ker je voda iz atrija ušla v stanovanje, nas najemnikov pa v tem času ni bilo doma. Stanodajalec želi, da škodo poravnamo mi. V primeru, da bi imel stanovanje zavarovano, pa bi to krila zavarovalnica. ... (SLONEP)
Kakšen je odpovedni rok pri najemu poslovnega prostora za krajši čas? (Tomy)
Pred enim mesecem smo podpisali pogodbo za najem poslovnih prostorov za določen čas, 3 mesece, v kateri ni opredeljen nikakršen odpovedni rok. Ali obstaja odpovedni rok, ali mora najemodajalec pisno prekiniti odpoved pogodbe? ... (SLONEP)
Ali lahko dobimo subvencije za najem stanovanja? (Marko)
Mene zanima, kaj storiti, če najemodajalec prekine pogodbo in moraš na cesto, stanovanjski sklad pa noče narediti nič glede tega, trenutno smo v denarni krizi, saj smo na čakalni listi za neprofitno stanovanje, a konec aprila gremo na cesto. Na Stanovanjskem skladu zatrjujejo, da nimajo stanovanj in da nam ne morajo pomagat. Sem prebral zakon o stanovanjih in vse ampak z njimi se ne da nič rešit. Sedaj me zanima, kam se obrniti, komu pisati? ... (SLONEP)
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 ...
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog