Najemna stanovanja

Najemno stanovanje (ali hiša), je stanovanje v katerem bivajo ljudje, ki niso njegovi lastniki, za bivanje pa lastniku dajejo nadomestilo (najemnino). Najemniki v stanovanju bivajo, lastnik ga vzdržuje, razen če je dogovorjeno drugače. Najemna stanovanja so lahko neprofitna, službena, namenska ali tržna. Na trgu je največ tržnih najemnih stanovanj in neprofitnih najemnih stanovanj.

Najemniki stanovanj se večinoma delijo na tiste, ki stanovanje najamejo, ker ne morejo kupiti lastnega in na tiste, ki potrebujejo stanovanje za krajši čas (nekaj mesecev ali let). Za krajši čas najemajo stanovanja predvsem poslovneži in tujci, ki pridejo za daljši čas v Slovenijo.

Najem stanovanja za daljši čas, praviloma ni najbolj gospodarno, vendar pa je to edini primerni izhod, kadar ni mogoče zbrati dovolj denarja za nakup stanovanja. Pri najemnem stanovanju se mesečno plačuje najemnina, ki je lahko enaka morebitnemu obroku kredita za enako stanovanje. Tako je bolj primerno vzeti kredit, stanovanje kupiti in mesečno vračati obroke kredita. Seveda pa je pogoj kreditna sposobnost.

Stanovanje je smiselno najeti, kadar je načrtovani čas bivanja v nekem kraju krajši: od nekaj mesecev do nekaj let. V takšnem primeru je nakup stanovanja lahko neracionalen, saj je povezan z nekaterimi stroški. Izjema je le nakup stanovanja na trgu, kjer cene močno rastejo in se s tem vložek oplemeniti.

Prednost najemnega stanovanja je, da se lahko enostavno preselimo, kadar želimo (v skladu z odpovednimi roki). To pomeni, da dokler nimamo velike družine, lahko živimo v manjšem stanovanju, kasneje pa se preselimo v večjega. Slabost je, da stanovanja ne moremo preoblikovati po lastnih željah in da ga moramo ohraniti takšnega, kot smo ga najeli.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog