Vodič

Ogled najemniškega stanovanja

Za najemniška stanovanja, ki imajo ugodne plačilne pogoje in se nahajajo na dobri lokaciji je značilno, da imajo veliko interesentov. Na razloge za povečano povpraševanje vpliva tudi čas najema, ki je v začetku jeseni najbolj neugoden. Takrat je namreč povpraševanje po najemu stanovanjskih enot največje. Vzrok temu so predvsem študentje, ki začnejo s študijem v začetku oktobra. Zato je najboljši način, kako se izogniti pretirani "konkurenci" ob najemu stanovanja, da si izberete ugoden trenutek za najem. Le ta je v začetku julija, ob koncu šolskega leta, ko študentje in sezonski delavci zapustijo mesta in se tako sprosti večje število najemniških stanovanj. V tem času se ponudba stanovanj poveča in povpraševanja po najemnih stanovanjih upadejo. Če imate to možnost, da najemate stanovanje v tem času, je dobro, da jo izkoristite.

V primeru, da iščete stanovanje jeseni, ko je iskalcev najemniških stanovanj največ, je dobro, da se na najem temeljito pripravite. Najboljši način, na katerega pristopite do bodočega najemodajalca je, da ste že ob samem ogledu stanovanja pripravljeni na najem. Kajti zavedati se morate, da je najemnikov veliko in, da morate v primeru, da vam stanovanje ustreza, izrabiti priložnost takoj. Le tako se boste izognili nevarnosti, da se vam izmuzne iz rok priložnost za najema ugodne ponudbe.

Zaželeno je tudi, da imate, že ko stopite v stik z najemodajalcem, pripravljene tako imenovane potrjene podatke o vašem osebnem stanju. V to je vključeno; potrdilo o delu z vsemi natančnimi informacijami, kje ste zaposleni in kakšno delo opravljate, če ste študent pa potrdilo o vpisu na fakulteto ali srednjo šolo v primeru da ste dijak, potrdilo o izkazu kreditne sposobnosti za katere izjavo lahko dobite na sedežu vaše banke in potrdilo o vaši trenutni prijavi na naslovu. Vse te informacije bodo dale najemodajalcu večje zaupanje v vas, kar je pri večini najemodajalcev eden glavnih razlogov, da se odločijo za bodočega najemnika.

Če je vaša odločitev za in proti najemu stanovanja ob ogledu še nejasna in je v odločitev o najemu vključenih več oseb, je dobro, da prosite najemnika za nekaj dodatnih minut med katerimi se lahko na samem iskreno pogovorite o razlogih, ki vam preprečujejo odločitev za najem. To pa pomeni tudi, da je najbolje, da na oglede hodite vsi, ki boste kasneje najemniki stanovanja. Če so razlogi dovolj tehtni, vam kasneje ne bo žal, da ste zamudili priložnost najema stanovanja, ki vam jo lahko izpelje že naslednji oglednik. V primeru, da razlogi proti najemu stanovanja še niso dovolj močni, pa se o tem dodatno o njih informirajte pri najemodajalcu.
Posebej pozorno pa pretehtajte tudi vse najpomembnejše pogoje, ki jih lastnik pričakuje od najemnika. Vaša najemniška pogodba namreč lahko vsebuje pogoje, ki so vam nesprejemljivi; naprimer prepoved obiskov ali prepoved živali v stanovanju, načrtovanje manjših pohištvenih posegov v prostoru ali opravljanje dela na domu.
Da bi se izognili kasnejšim nesporazumom z lastnikom stanovanja, morate biti povsem prepričani, da so njegovi pogoji sprejemljivi.
V primeru, da ste se trdno odločili, da stanovanje najamete, je dobro, da imate pripravljeno tipsko pogodbo o najemu stanovanja, in se tako o vseh pogojih najema z najemodajalcem lahko dogovorita takoj.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog