Ogledi stanovanj

Ogled je najbolj pomemben del pri najemu stanovanja ali hiše. Ob ogledih se dejansko odločamo, kje bomo v prihodnje bivali. Zato je pomembno, da se držimo določenih pravil, da ne naredimo napake, ki jo bomo kasneje obžalovali.

Še preden pridemo do samega stanovanja, si oglejmo sosesko. Pozorni smo na urejenost in na vse moteče dejavnike (glavne prometnice, industrija). Ugotovimo, kakšna je oddaljenost od javne infrastrukture. Preverimo bližnjo okolico bivališča in kako je s sosedi. Če imamo avtomobil, so pomembne tudi možnosti parkiranja.

Prvi stik z lastnikom je najbolj pomemben. Ves čas pogovora bodimo pozorni na njegov pogled. Če nas redko pogleda v oči, je mogoče, da nekaj prikriva ali pa je zelo neodločen in boječ človek. Tudi na prijaznost bodimo zelo pozorni. Če je narejena, se lahko kaj hitro zgodi, da bomo po podpisu pogodbe imeli z njim težave. Pomembno je, da se lastnik pogovarja sproščeno in da ne daje vtisa, da nekaj prikriva. Odgovori na naša vprašanja morajo biti korektni in brez izmikanja. Če se izmika, skuša nekaj prikriti.

Pri ogledu stanovanja si moramo vzeti čas. Če nas skuša lastnik skozi kak prostor na hitro popeljati si velja vzeti nekaj več časa in prostor podrobno pregledati, saj lahko kaj prikriva. Temeljito pregledamo kako je z vzdrževanjem: morebitne poškodbe kažejo na lastnikovo zanemarjanje, kar je lahko v primeru, da se kaj pokvari in potrebujemo poseg lastnika, precej neprijetno. Starost in slabo vzdrževanje znižujeta najemnino. Če je stanovanje opremljeno, pregledamo pohištvo. Svetlobi damo velik poudarek. Slabo očiščenih stanovanj se raje izogibajmo. Pozorni smo tudi na dodatno opremo, kot sta kabelski priključek za TV in priklop na internet. Preden se začnemo pogovarjati o najemnini, povprašamo tudi o stroških, ki nastanejo vsak mesec in o vseh pogojih, ki jih postavlja lastnik. Če imamo kakšne posebne želje, povprašamo, kako je z njihovo uresničljivostjo.

Ko si bivališče temeljito ogledamo, je čas, da spregovorimo o najemnini. Najemnina bo višja, če je lokacija boljša, če je stanovanje večje, če je oprema boljša,… Najemnine so različne, zato je o cenah težko govoriti. Najemnino, ki jo je postavil lastnik, lahko načeloma znižamo še za kakšnih 10 %, vendar vedno ni mogoče. Pogovorimo se tudi o višini varščine.

Če nam je stanovanje zelo všeč in, če nam ustreza najemnina, stanovanje najamemo.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog