Administracija in selitev

Skupaj s selitvijo največkrat zamenjamo tudi naslov stalnega prebivališča. To od nas zahteva, da uredimo nekaj upravnih zadev. Med drugim moramo zamenjati tudi vse dokumente.

Stalno prebivališče je kraj, kjer se naselimo z namenom, da bomo tam stalno prebivali. Stalno prebivališče in spremembo naslova moramo prijaviti pristojnemu organu (upravni enoti), ki pokriva nov kraj bivanja. Rok za prijavo je 8 dni. Pri tem se izpolni obrazec Prijava-odjava stalnega prebivališča, ki ga dobimo na upravni enoti. Upravni enoti moramo predložiti veljaven osebni dokument in dokazilo, da imamo pravico do bivanja na naslovu (dokazilo o lastništvu, najemna ali podjemna pogodba, soglasje lastnika, itd.).

Ker se nam s preselitvijo spremeni naslov, moramo zamenjati vse dokumente, ki jih imamo: osebno izkaznico, potni list, vozniško dovoljenje, ... To storimo na upravni enoti, vse pa je povezano z znatnimi stroški.

Spremeniti moramo tudi podatek o naslovu na zdravstveni izkaznici, kar lahko storimo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Obvestiti moramo tudi banko in vse ostale ustanove s katerimi sodelujemo oziroma smo njihovi člani. Ne smemo pozabiti tudi na delodajalca.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog