Pakiranje po prostorih

V različnih prostorih imamo različne predmete in naprave, ki jim moramo posvetiti večjo pozornost pri pakiranju.

Garaža, delavnica, skladišče

Pakiranje garaže, delavnice ali skladišča navadno traja najdlje, saj so v teh prostorih običajno shranjeni težki in ostri predmeti, ki potrebujejo posebno pozornost.

Vrtno orodje, metle in brisala z držalom zavijemo varno skupaj. Nastavke za električno orodje pakiramo posebej. Ročno orodje lahko pustimo v škatli za orodje, posamezne prazne prostore med pa zapolnimo z zmečkanim papirjem. Za težko orodje vedno uporabljamo majhne škatle. Ostre robove orodja povijemo s starimi brisačami ali krpami ter z lepilnim trakom.

Če imamo sestavljivi žar, ga razstavimo in posamezne sestavne dele zavijemo v časopisni papir. Vse skupaj damo v eno škatlo, da ne bomo česa izgubili.

Sestavljivo zunanje pohištvo in opremo razstavimo ter zložimo v škatle ali zabojčke. Vse dobro označimo, da bomo v novem domu vedeli kam kaj sodi.

Keramične cvetlične lončke zaščitimo s papirjem ali drugim mehkim materialom, ki bo preprečeval lomljenje. Če imamo motorno kosilnico, iz nje iztočimo gorivo. Smetnjaka običajno ne selimo, če pa se za njegovo selitev odločimo, ga temeljito operemo.

Pisarna, knjižnica in delovna soba

V hišni pisarni ali delovni sobi imamo spravljene pomembne dokumente in drugo gradivo. Zložimo jih sistematsko v škatle ali zabojčke in podrobno označimo. Pred selitvijo računalnika na zgoščenke shranimo vse pomembne dokumente za primer poškodbe trdega diska med selitvijo. Iz fotokopirnega stroja in tiskalnika odstranimo predal za papir in toner ali kartušo.

Enako velike knjige pakiramo skupaj. V škatlo jih pakiramo položene ali s hrbtom navzdol, da se ne poškodujejo. Ker so knjige težke, jih pakiramo v manjše škatle ali zabojčke.

Kuhinja

Nekaj dni pred selitvijo začnemo pakirati krožnike, ki jih redko uporabljate ter manjše gospodinjske aparate. Sledijo večje posode, prti, lončki in ponve. Krožnike in posode, ki jih uporabljamo vsak dan, pakiramo po zadnjem obedu v starem bivališču.

Posode pakiramo glede na težo in velikost: težje so na dnu, lažje pa na vrhu. Manjše in lažje posode zložimo v večje in težje posode. Vsako posodo zavijemo v papir. Vmesne prostore zapolnimo s papirjem. Manjše posode, kot je na primer posoda za sladkor, zavijemo v papir, ločeno pokrov in posodo, nato pa oba dela skupaj.

Manjše naprave in gospodinjske aparate zavijemo v papir in jih pakiramo v škatlo, obloženo z zmečkanim papirjem.

Gospodinjske aparate, kot je na primer mešalec, pakiramo po dva ali tri v škatlo. Dno škatle zalepimo z lepilnim trakom in obložimo s papirjem, brisačo ali rjuho. Naprave še obložimo z zmečkanim papirjem.

Dan pred selitvijo hladilnik, hladilno omaro in hladilno skrinjo izključimo in očistimo. Police zavijemo v časopisni papir in jih zapakiramo skupaj. Predale pustimo v hladilniku, a jih oblepimo, da se med transportom ne bodo premikali. Vrata in električni kabel zalepimo z lepilnim trakom. Zunanje robove zaščitimo z mehkim materialom.

Štedilnik in pečico očistimo. Mreže v pečici zložimo na spodnjo prečko ter jih zalepimo z lepilnim trakom. Gorilce in zaščitne pokrove odstranimo s štedilnika, jih zavijemo v papir in shranimo v škatlo. Vrata pečice in električni kabel prilepimo z lepilnim trakom.

Iz pomivalnega stroja odstranimo vso posodo in ga posušimo. Vrata, električni kabel in cevi za vodo prilepimo z lepilnim trakom.

Jedilnica

Porcelan, kozarce, skodelice in steklene posode zavijemo v čist papir, jih zložimo v škatlo in obložimo z zmečkanim časopisnim papirjem. Skodelice položimo na dno škatle ali zabojčka obrnjene navzdol, tako da imajo vse ročaje v isto smer. Jedilni pribor lahko zavijemo v papir kot celoto in damo v škatlo.

Dnevna soba

Televizijo je najlažje seliti v originalni embalaži. Če je nimamo, si priskrbimo dovolj veliko škatlo, v kateri jo zaščitimo s stiroporom ali z odejami. Zgoščenke in gramofonske plošče postavimo v škatlo na rob, nikoli ležeče. Oba robova podložimo s knjigami ali nekaj kosi kartona. Kasete naj bodo spravljene v ovitkih in obložene z zmečkanim papirjem. Če gramofonske plošče niso v ovitkih, vsako posebej ovijemo s papirjem ali plastično vrečko, tako jih obvarujemo pred praskami.

Družinske fotografije, video posnetke na filmskih trakovih, diapozitive in negative pakiramo ločeno od ostalih predmetov. Okvirjene fotografije zaščitimo s papirjem in jih postavimo ob robu škatle.

Spalnica in otroška soba

Oblačila na obešalnikih lahko zložimo v škatle ali kovčke z nastavki za obešalnike. Druga oblačila zložimo v škatle. Pri tem pazimo, da izbiramo čiste škatle, ki jih po potrebi obložimo s čistim papirjem.

Čevlje pustimo v škatlah za čevlje ali pa jih namestimo v velike škatle iz kartona. Zavijemo jih lahko po parih in obložimo z mehkim materialom, da se izognemo morebitnim poškodbam zaradi pet (damski čevlji).

Klobuke in druga pokrivala pustimo v originalnih škatlah, ki jih položimo v večje kartonaste škatle. Klobuke lahko napolnimo s čistim papirjem. V škatli naj bodo težki klobuki spodaj, lahki pa na vrhu.

Nakit in druge dragocenosti selimo sami in jih ne dajemo selitvenem servisu. Zapakiramo jih v ustrezno škatlo ali zaboj, tako da niso vidni. Če imamo dragocenosti veliko, najamemo podjetje, ki se ukvarja s prevozi dragocenosti.

Odeje, prevleke, namizne prte, brisače in prevleke za blazine vložimo v večjo plastično vrečo, le-to pa položimo v škatlo, ki ima na dnu čist papir. Če pred selitvijo tekstilne izdelke peremo, jih moramo dovolj posušiti.

Zavese pakiramo v škatlo vzdolž dna. Škatlo obložimo s papirjem ali plastičnim pregrinjalom.

Kopalnica

Ogledala prelepimo z lepilnim trakom v obliki črke X. Če se bo ogledalo poškodovalo, bo steklo ostalo na svojem mestu in se ne bo razletelo. Manjša ogledala vložimo v škatle in jih obložimo z mehkim materialom. Na škatlo napišemo »lomljivo - ogledalo«.

Zadnje pranje perila opravimo nekaj dni pred selitvijo, da se pralni stroj temeljito posuši. Vse dele, ki spadajo k pralnemu stroju, shranimo v plastični vrečki. Notranjost pralnega stroja napolnimo z brisačami ali rjuhami. Pokrov, električni kabel in cev zlepimo z lepilnim trakom.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog