Selitev psov in mačk

Za živali je selitev razmeroma neprijeten dogodek. Zato jih moramo z njimi v času selitve ustrezno ravnati.

Psi

Psi se navežejo na lastnika precej bolje kot na okolje. Zato jim selitev ne predstavlja večje težave. Ker imajo radi spremembe, se na novo okolje hitro pripravijo.

Če se selimo v bolj oddaljen kraj, do katerega traja vožnje dlje časa, in pes ni navajen vožnje z avtomobilom, potem psa pred selitvijo peljemo večkrat z avtomobilom na krajše razdalje, da se bo navadil vožnje. Na dan selitve bo pes vznemirjen, zato je smiselno, da ga zaupamo nekomu v varstvo. Če to ni mogoče, ga zapremo v prostor, kjer bo imel mir, na voljo pa bo imel tudi hrano in vodo. Ob prihodu na novo lokacijo psa najprej peljemo na sprehod, da spozna novo okolje. Na novi lokaciji poskrbimo, da bo imel prijeten kotiček, kjer se bo lahko sprostil. Predvsem v prvih dnevih ga pogosteje vodimo na sprehode.

Mačke

Mačke v nasprotju s psi, težje prenašajo selitev. Na okolje se bolj navežejo kot psi in, tudi ko jih preselimo, se želijo vrniti v svoje staro okolje. To jim moramo preprečiti.

Mačkam lahko vožnja z avtomobilom predstavlja velik šok. Zato jih moramo na daljšo vožnjo predhodno pripraviti. Pred selitvijo jo večkrat peljemo z avtom za krajši čas. Tako se bo vsaj malo navadila vožnje in ob selitvi vožnja ne bo tako stresna.

Na dan selitve mačko zapremo v sobo skupaj s straniščem, hrano in vodo ter njenimi najljubšimi igračkami. Tako bomo brez skrbi, da bi nam mačka morda ušla ven in bi jo potem iskali.

Ko mačko preselimo, se mora navaditi na novo okolje, kar je lahko precej dolgotrajen proces, v tem času pa nam lahko tudi uide in se vrne v svoj prejšnji dom, čeprav je ta zelo daleč. Da se mačka povsem prilagodi novemu domu, traja tudi do meseca dni. Zato je ključnega pomena, da prve dni mački ne dovolimo zapusti novega stanovanja ali hiše. Šele ko se navadi na bivališče, jo lahko spustimo ven, seveda prve dni tako, da jo na vrvici peljemo na sprehod. To je lahko težava, saj mačke, ki jih od malega ne navajamo na vrvico, le te ne bodo želele. Po nekaj dneh takšnih sprehodov pa jo lahko že samo spustimo ven.

Mačka, ki je navajena bivati v stanovanju, se bo hitreje in lažje navadila na novo okolje, kot mačka, ki je navajena živeti zunaj.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog