O selitvi

V življenju človek ali družina prej ko slej naleti na dejstvo, da se mora preseliti. Vzroki za preselitev so lahko različni največkrat pa so posledica preselitve v večje bivališče ali pa novo delovno mesto v drugem kraju. Vsaka selitev je stresen proces in za kratek čas nam zmede naše ustaljene življenjske navade. Zato je smiselno, da selitev opravimo čim bolj enostavno in v najkrajšem možnem času.

Ljudje so se selili že v prazgodovini. Selitve so bile največkrat spodbujene z iskanjem okolja, kjer so življenjski pogoji boljši. S takšnim motivom se še danes selijo nomadska plemena. Iskanje boljših življenjskih pogojev je bilo gonilo selitev skozi vso človeško zgodovino in v grobem velja tudi danes v sodobnih družbah. Ljudje se selijo zaradi različnih razlogov, kot so večje stanovanje, kraj ali četrt z boljšimi pogoji za življenje, zaposlitev v drugem kraju, itd. Temeljni vzrok pa je še vedno boljše življenje. Vendar pa so primeri, ki niti niso tako redki, da se ljudje selijo v cenejše okolje, ker nimajo dovolj sredstev za življenje v nekem okolju. To je značilno predvsem za velika mesta, iz katerih se ljudje po upokojitvi selijo v manjše kraje, kjer je poleg bolj mirnega okolja, življenje precej cenejše.

Vsaka selitev je stresna. Na nas najbolj vpliva podrtje vsakodnevne rutine. Pripraviti moramo stvari za selitev, kar pomeni, da v obstoječem bivališču ne moremo uporabljati vsega, kar imamo. Življenjski prostor nam omejujejo tudi že pripravljene stvari za selitev, ki zasedajo prostor. Organizacija selitve je sama po sebi stresna. Nekoliko manj stresna je, če najamemo selitveni servis, ki lahko izvede celotno selitev od pakiranja do razpakiranja v novem bivališču, vendar pa bomo morali še vedno vsaj malo usmerjati delavce. Če pa se lotimo selitve v lastni režiji, pa imamo precej zapleteno organizacijo in veliko dela, saj moramo pripraviti na prevoz vse stvari, jih prepeljati in nato razložiti in razmestiti v novem bivališču. Največkrat prevoz opravi selitveno podjetje, s katerim se je treba uskladiti. Prihod v novo okolje predstavlja velik stres, še posebej, če pridemo v povsem neznano okolje.

Da je selitev čim manj stresna je smiselno, da si naredimo in upoštevamo selitveni načrt in vse predmete ustrezno pripravimo na selitev, da se ne bodo poškodovali in, da ne bomo imeli težav z njihovim prevažanjem ter prenašanjem.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog