Vodič

Novogradnje – prilagajanje željam kupca

 

Občutek, da v hiši ali stanovanju pred nami ni živel še nihče drug, je nekaj posebnega – pogosto smo tako navdušeni, da pravzaprav pozabimo, da moramo biti previdni, saj gre za veliko investicijo, ki jo bomo najverjetneje odplačevali dolgo vrsto let.

Novogradnja je vedno priložnost, da si svoj dom uredimo natanko tako, kot želimo

Ker so razmere na trgu trenutno nekoliko slabše, se bodočim lastnikom stanovanj ni potrebno vključiti z investiranjem že pred samim začetkom gradnje. Je pa prav, da sodelujejo vsaj v zadnjih fazah, saj lahko gradbeniki tako marsikaj uredijo po njihovih željah.

Prvo pravilo je, da se pogajajte za ceno. Ponudba nepremičnin je velika, in če bo investitor želel prodati nepremičnino, bo zlasti proti koncu gradnje ceno že pripravljen nekoliko znižati, saj bodo tudi nanj vršili pritisk glede plačil.
Novogradnjo si temeljito oglejte in jo ocenite, najbolje v spremstvu strokovnjaka. Ta naj preveri, da je gradnja kakovostna, saj je to najpomembnejše. Če vzamemo primer: verjemite, da vam kasneje niti najbolj kakovosten parket ne bo prav nič koristil, če bodo pod njim slabi tlaki. Če gradnja ni takšna, kot bi morala biti, se ne odločite za nakup – slabe kakovosti namreč ni možno odpraviti, odpravljanje drugih napak pa lahko privede do velikih stroškov.
Preden podpišete pogodbo, jo temeljito preberite – in ni dovolj, da jo preberete, temveč jo morate tudi razumeti. Povprašajte po vsaki stvari, ki vam ni popolnoma jasna, oziroma nesite pogodbo v pregled k odvetniku in strokovnjaku za gradbeništvo, po potrebi pa tudi k finančnemu strokovnjaku.

Podpis pogodbe za nakup novogradnje ne pomeni, da je »vsega konec«. Še vedno se lahko doda to ali ono, prav tako pa lahko zahtevate, da se kakšna stvar spremeni. A pazljivo – gradbeniki lahko res nekoliko prilagajajo zaključna dela vašim željam, vendar vam bodo to tudi primerno dodatno zaračunali. Najbolje je torej, da vsak nov dogovor podpišeta obe stranki, pri tem pa se naj vedno določi tudi dodatni strošek. Sto evrov tu in sto evrov tam, se namreč hitro spremeni v tisočake. Prav tako ne pozabite, da morajo biti tudi vsa ta dodatna dela zajeta v garancijo. Le tako boste lahko zahtevali, da kasneje odpravijo napake pri njih.

In kje je najbolj smiselno zahtevati prilagoditve?

Gotovo tam, kjer imate prazen oziroma neizkoriščen prostor. Cena nepremičnin se običajno določa na kvadratni meter, in pri tem ni pomembno, ali gre za uporabni del sobe, ali za veliko vežo, ki je dejansko ne potrebujete. Skušajte se torej dogovoriti tako, da bo prostor čim bolj izkoriščen.
Prilagoditve so možne tudi pri ogrevalnem sistemu in podobno. Če je za celotno novo naselje hiš, v katerem boste živeli tudi vi, predvideno ogrevanje z zemeljskim plinom, ni nujno, da se z njim grejete tudi vi, če že sedaj veste, da želite investirati v toplotno črpalko. Ja, tudi takšne spremembe so mogoče, in pri njih morate vztrajati – nesmiselno bi namreč bilo, da se vselite v novogradnjo, za katero že na začetku veste, da bo v nekaj letih doživela spremembe. Smisel nakupa novogradnje je namreč prav v tem, da je čim več stvari urejenih po vaših željah. Včasih to žal ne bo mogoče, pa naj bo zaradi predpisov ali stroškov – in če vam to utemeljijo ter pojasnijo, se boste morali s tem pač sprijazniti.

Ob podpisu pogodbe se dogovorite, kdaj si lahko ogledate svoj bodoči dom. Najbolje je, da pridete na gradbišče v zaključni fazi večkrat, saj boste imeli tako največji nadzor nad tem, kaj se na njem dogaja – in pravočasno boste lahko zahtevali odpravo napak in prilagoditve. Pri tem bodite vztrajni in se nikar ne pustite odgnati s pojasnilom, da »tako pač je«. In seveda lahko včasih tudi izkoristite priložnost, da se pogovorite z delavci. Ti bodo kdaj razkrili tudi kaj takšnega, o čemer se boste morali pogovoriti z odgovornimi oziroma zahtevati pojasnilo. Še bolje bo seveda, če vam bodo dovolili obisk gradbišča tudi v spremstvu nekoga, ki se spozna na gradnjo in zaključna dela v gradbeništvu. Tako boste dejansko dobili najboljšo potrditev, da dela potekajo pravilno in kakovostno, oziroma boste izvedeli, kadar ni tako.

Ne pozabite: novogradnja, ki bo postala vaš dom, je za vas nekaj posebnega, gradbenik pa morda do nje niti nima posebnega odnosa. Torej boste morali sami poskrbeti, da bo vse lepo in prav.

 

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog