Vprašanja - Nakup novogradnje
Število ustreznih rezultatov: 209
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 ...
Zamenjava načina ogrevanja (Slavka)
Spoštovani, zanima me prenova ogrevanja, namreč imamo hišo v Novem Polju, klet, pritličje, mansarda: skupaj ogrevalne površine cca 150 m2. Trenutno se ogrevamo na kurilno olje, rada pa bi zamenjala za kakšno cenejšo varianto, saj je kurilno olje predrago. Prosim vas, za odgovor kakšen strošek bi bil za predelavo in katero ogrevanje mi priporočate, plin ali biomaso? Plin je napeljan ob glavni cesiti. Lepo pozdravljeni. Slavka... (SLONEP)
Poraba sosedove energije v primeru zaprtih radiatorjev (Rob Fra)
Imam splošno vprašanje. V hiši porabimo cca. 1500-2000 litrov olja na sezono. Ali drži, če ima nekdo v svojih sobah v hiši 20 stopinj, druga oseba pa v svojih sobah iste hiše samo 10 stopinj (ima zaprte radiatorje) in ob trditvi in ob podobni razporeditvi prostorov in isti izolaciji hiše, dejansko ob povprečni zimski temperaturi cca 0 stopinj celzija pomeni, da druga oseba, ki ima samo 10 stopinj, dejansko pokuri polovico energije, ker se greje preko drugih sten od drugega, ki ogreva na sobno temperaturo, kljub temu, da ima oseba, ki ima 10 stopinj celzija zaprte radijatorje? Torej če prva oseba pokuri 1000 litrov, druga, ki ne ogreva dejansko porabi 500 litrov (ker toplota prehaja preko sten iz toplojšega medija v hladnejši?... (SLONEP)
Kakšna rešitev je mogoča zaradi napačne označbe stanovanja v pogodbi? (Igor Mlakar)
Leta 2005 smo kupili stanovanje na Viču. Pogodba je bila napisana za stanovanje številka 5 v večstanovanjski stavbi. Pri nakupu in podpisu pogodbe pa smo bili precej nepazljivi, saj smo šele pred kratkim ugotovili, da smo lastniki drugega stanovanja (po vsej verjetnosti številka 4 iste stavbe). Zanima me, kako se lahko to uredi? Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem. ... (SLONEP)
Bančna garancija za stanovanje, izvajalec v stečaju? (Yuri)
Sem lastnik 2 leti starega stanovanja, katero ima bančno garancijo veljavno do avgusta 2011. Podjetje, ki je blok gradilo, je šlo pred kratkim v stečaj, sedaj pa bi rad uveljavljal garancijo za razpoke v stenah, dvignjen parket,... Podjetje v stečaju mi je odgovorilo po telefonu, da napak ne misli popraviti, saj nima več ljudi za to. Kaj naj naredim? Bo banka izplačala bančno garancijo? ... (SLONEP)
Nakup dvojčka, ki ni dvojček - kakšne so možnosti za vračilo kupnine? (Jusko)
Nepremičninska agencija je oglaševala prodajo dvojčka. Odločili smo se za nakup. Ustavilo se je, ko smo želeli dobiti uporabno dovoljenje. Iz gradbenega projekta je razvidno, da je to v bistvu družinska hiša z z dvema stanovanjema. Pa tudi ta družinska hiša, ki je sezidana kot dvojček ni sezidana po gradbenem projektu, katerega smo na žalost videli, ko je zadeva že bila kupljena in izplačana. Zanima me, ali je možno dobiti kupnino nazaj in na kakšen način?... (SLONEP)
Kupoprodajna pogodba brez aneksa? (Aleš)
V letu 2003 sem s prodajalcem stanovanja podpisal kupoprodajno pogodbo, kjer je bilo navedeno, da še ni točno izmerjena površina atrija in da bom pred primopredajo stanovanja prejel aneks, kjer bo določena točna izmera atrija ter morebitno doplačilo. Stanovanje je bilo prevzeto 2004, vendar brez aneksa in doplačila. Pri želji vpisati stanovanje v zemljiško knjigo v mesecu avgustu 2010 se je izkazalo, da aneks ni bil dan s strani prodajalca, le-ta pa izjavlja, da je upravičen do zneska za razliko velikosti atrija. Zanima me, če je to po 6 letih pravno sprejemljivo, saj aneksa še do danes nisem prejel, prodajalec je predlagal, da mi ga sedaj izpiše ter mi izroči tudi zemljiško dovolilo za vpis v ZK. Ali sem dolžen vplačati razliko v ceni za višjo kvadraturo? V pogodbi namreč piše, da bo aneks izdan pred primopredajo. ... (SLONEP)
Soglasje lastnikov etažnih stanovanj pri odprtju gostinskega lokala? (Onix)
Lep pozdrav, moja situacija je taka. Pred dvema letoma smo se preselili in si kupili stanovanje v stanovanjski hiši v Kranju. Ko je lastnik te hiše prodajal to stanovanje, nam je rekel, da bo spodaj pod nami naredil ali slaščičarno, ali pa pekarno. Nam se je to zdelo dokaj neškodljivo, ker pač to ne posega prav veliko v kvaliteto našega življenja. No potem je pa čez pol leta prišel do nas z novico, da ima namen spodaj dati v najem prostore in da bo v njih gostinski lokal (hrana, alkohol...). To pa je bil velik šok, ker ni mi treba posebej razlagati, da je razlika med majhno pekarnico, ali pa gostinskim lokalom velika. On je nam rekel, da našega dovoljenja za to sploh ne rabi, mi pa smo seveda zelo proti. Namembnost hiše je MD (mešana dejavnost pretežno namenjena stanovanjem). Mene pa zanima ali lahko on samo na podlagi te namembnosti brez našega dovoljenja ta lokal odpre. Naj omenim še to, da je lokal tik pod našim stanovanjem in seveda stensko mejimo na ta lokal. Zanima me tudi to, do kakšne odškodnine smo upravičeni, glede na to, da, če na to pristanemo, bo cena stanovanju zelo padla. Da ne omenjam, da najema delavce na črno in mu po dva človeka že leto in pol štemata direkt pod nami, kar pa je neznosno. ... (SLONEP)
Ali lahko kupimo dodatno parkirišče zaradi otroka s posebnimi potrebami in ureditev lokacije posod za smeti? (Rozi)
Kupujemo novogradnjo - stanovanje v večstanovanjskem objektu (9 stanovanj). Kupimo lahko le 1,5 parkirišča. Imamo pa otroka s posebnimi potrebami, ki sicer ni gibalno oviran, imamo pa parkirno karto za invalida. Zanima me, ali lahko pridobim lastniško parkirno mesto za invalida. Na lokaciji namreč prostorska stiska in zmanjkuje parkirišč. Drugo vprašanje se navezuje na lokacijo smetnjakov, ki so namenjeni stanovalcem. Koliko stran od lastniškega atrija oz. okna morajo biti? ... (SLONEP)
Nakup stanovanja v hiši brez gradbenega dovoljenja? (sosa)
Investitor je zgradil petstanovanjsko hišo - novogradnja. Kupili smo stanovanje, zdaj pa smo zvedeli, da hiša nima gradbenega dovoljenja. Ali lahko izpodbijamo pogodbo oz. kaj lahko naredimo. V pogodbi nam piše, da po nakupu nimamo nobenih stroškov več, za kar nam jamči investitor. ... (SLONEP)
Prenizka balkonska ograja? (trumpet)
Pred leti smo montirali kovinsko balkonsko ograjo. Vse je bilo ok. Sedaj pa smo še obložili balkon in ga dokončali. Pa se nam je pojavil problem, ograja je prenizka. Od položenega granita do zgornjega roba meri 90 cm, in že na vpogled deluje precej nizko. Predvidevam, da bi izdelovalec balkonske ograje moral vedeti koliko mora biti visoka balkonska ograja, in razpoznati nekako potrebno višino, saj so na balkonih zmontirana balkonska vrata, ki določajo potrebni tlak, in so bila ob posnemanju mer za balkon že zmontirana. Če bi bil položen samo kamen na balkonu, bi bila ograja nizka. Po podatkih naj bi merila približno od 110-115 cm. Sicer je višine 110, le da se njen začetek začen nekje v sredini betonske plošče. Zanima me, kaj naj storim. Ali imam kakšne možnosti zahtevati, da nam nekako še dovarijo potrebno višino, saj celotna zamenjava ni več možna. ... (SLONEP)
Nakup stanovanja pridobljenega v kompenzaciji (Andrej)
Zadnje čase je dosti govora o prodaji stanovanj, ki so jih podizvajalci še pravi čas uspeli kompenzirati za del svojih terjatev do glavnega izvajalca gradnje (investitorja). Na to temo je bil sredi aprila tudi zelo odmeven članek v enem izmed slovenskih pisanih medijev. Zanima me, kako rizičen je nakup t.i. "kompenziranega" stanovanja za fizično osebo (končnega kupca) od podizvajalca v primeru da gre investitor (glavni izvajalec) v kratkem v stečaj? Za to obstaja zelo velika verjetnost, saj je slednji že objavil prisilno poravnavo. Naj dodam, da je omenjeno stanovanje že pravnomočno vpisano v zemljiško knjigo na ime podizvajalca.... (SLONEP)
Katero dokumentacijo moram prejeti pri nakupu hiše v 3. podaljšani gradbeni fazi? (surf)
Kupujemo do 3. podaljšane gradben faze zgrajeno enostanovanjsko hišo (navzven je hiša videti dokončana, vgrajena so okna, voda, elektrika, kabelska, plin so pripeljani na parcelo). Zanima nas katero dokumentacijo nam mora prodajalec/investitor predložiti in katero dokumentacijo bomo sami morali pripraviti, da bomo lahko pridobili uporabno dovoljenje?... (SLONEP)
Kako je s stroški upravljanja, če imam dve stanovanji združeno v eno? (wis)
V bloku imamo dve manjši stanovanji združeni v eno stanovanje. Kot razumem zakon, je to dovoljeno in domnevam, da se smatra za eno stan. enoto. V tem mesecu je upravnik začel posebej obračunavati za vsako stanovanje stroške, za tiste, ki se delijo po površini, mi je jasno in me deljenje ne moti, zanima pa me, ali mi lahko tudi stroške upravljanja računa dvakrat, ali se to deli po površini in dvakrat mi računa tudi rezervni sklad po novem, pa tudi popravila v bloku, ki se plačajo po enoti. Menim, da to ni prav, ali se motim? ... (SLONEP)
Kako uveljaviti bančno garancijo, ker se investitorj na pozive ne odziva? (Oskarina)
Spoštovani, glede na to, da se investitor kljub ukrepanju ne odzove na popravilo skritih napak, me zanima, kakšen je postopek uveljavitve bančne garancije na banki, ki je izdana na ime in na kateri piše, da je na prvi poziv? Nikjer nisem zasledila, da bi kdo že unovčil bančno garancijo ter kak je običaj? ... (SLONEP)
Kaj storiti, če pasivna hiša ne dosega projektiranih zahtev? (Kristijan)
Zgradili smo montažno pasivno hišo, v kateri ne dosegamo projektiranih temperatur za ogrevanje. Kakšne so moje pravice kot potrošnika v tem primeru, saj se izvajalec, namesto, da bi reševal stvari, izgovarja na prvo ogrevalno sezono in s tem povezanimi večjimi toplotnimi izgubami. Izvajali smo tudi meritve, ki so iz mojega vidika pokazatelj, da hiše ne bomo ogreli tudi naslednje leto in zaradi tega ne bi rad še ene zime s temperaturami do 19 °C v hiši. ... (SLONEP)
Kakšne pravice imam, ker se je investitor zmotil pri primopredaji kleti? (Roman)
V avgustu 2009 smo kupili stanovanje v bloku s pripadajočo shrambo v kletni etaži. Sedaj mi investitor sporoča, da se je pri primopredaji zmotil in da želi zamenjati kletno enoto s sosednjo. Ker sem si sedanjo klet, ki jo imam v uporabi, že uredil po svojih željah, me zanima, če imam kakršnokoli pravico to klet zadržati? Ali lahko zahtevam kakršnokoli odškodnino v procesu, saj sem v ureditev vložil kar nekaj denarja? ... (SLONEP)
Lizing za staro hišo? (eda)
Rada bi dobila lizing v višini 140.000 evrov za dobo 20 let. Moj osebni dohodek je 1.700,00 evrov. Kaj določa, kakšno vsoto lahko dobim? Nimam v lasti nepremičnine in ne prepovedi na plačo. Imam le dolg za hišo, katero trenutno prodaja banka. ... (SLONEP)
Ali lahko razveljavim nakup starega stanovanja, ki se je prodajalo kot novo? (mare)
Pred enim letom sem kupil stanovanje (55 m2) v večstanovanjski hiši. V oglasu za prodajo je bilo navedeno, da je stanovanje novogradnja. Pred kratkim so se pojavili problemi z vlago in pri sanaciji sem ugotovil, da so zunanje stene stare, vse ostalo pa je zgrajeno na novo in obnovljeno, tako da z ogledom stanovanja nisem ugotovil, da je stanovanje staro. Zanima me ali imam kakršnokoli možnost tožbe ali razveljavitve pogodbe. Problem je, da v kupoprodajni pogodbi ni nikjer navedeno, da je predmet prodaje novogradnja. ... (SLONEP)
Zavajujoča cena nepremičnine? (cena nepremičnine)
Pozdravljeni, od določene agencije sem nameravala kupiti stanovanje po ceni ki je bila objavljena na njihovi internetni strani so dejali, da je cena drugačna. Ali lahko oni spreminjajo cene in s tem zavajajo kupce? Hvala za odgovor in lepe praznike. ... (SLONEP)
Neskladna gradnja in posledice? (gregor123)
Kupujem stanovanje v hiši, za katero je bilo izdano gradbeno dovoljenje za 3 stanovanjsko stavbo, lastnik je naredil 5 stanovanjsko, vse inštalacije so ločene in imajo svoje odjemno mesto, za katere je bil narejen projekt in so čisto legalne. Uporabno dovoljenje pa se glasi, kot da je objekt enostanovanjski. Prosim, če mi svetujete, kakšne so posledice, če kupim stanovanje v tej hiši. Stanovanje mi je zelo všeč in je tudi primerna cena. Hvala in lep pozdrav! ... (SLONEP)
Izgubljena kupoprodajna pogodba? (Slavica)
Z možem sva pred enim letom kupila stanovanje, ki je že bilo vpisano v zemljiško knjigo. Med selitvijo pa se nama je originalna kupoprodajna pogodba zgubila. Zanima naju, kakšen je postopek vpisa spremembe imena lastništva v zemljiško knjigo, če manjka originalna pogodba. ... (SLONEP)
Prijava prebivališča v počitniškem objektu? (am)
Smo pred nakupom objekta v 3. PGF, ki pa ima namembnost počitniškega objekta. Namembnosti trenutno ni mogoče spremeniti in na to tudi ni za računati v prihodnosti. V objektu želimo živeti, zato nas zanima, kakšne so posledice (pravno-formalne in finančne - npr. višji davki, nadomestil za uporabo stavbnega zemljišča itd., morda plačevanje turistične takse,...), če kupimo počitniški objekt in v njem živimo? ... (SLONEP)
Ali se pri kvadraturi stanovanja upoštevajo podboji? (Sonja)
Spoštovani, ko merim uporabno površino posameznega prostora/sobe, ali je pravilno, če merim dolžino posamezne stranice prostora na naslednji način- merim razdaljo od stene do stene? Ali merim od lesenega roba/letvice, ki je kot zaključek položena na parket do iste letvice na drugi strani sobe (gre za lesene letvice/zaključke, ki so položene po tleh kot zaključek parketa v vseh notranjih kotih/robovih med tlemi in steno)? Ali v uporabno površino prostora upoštevam tudi površino prostora, ki je pod vrati med obema podbojema vrat? Gre za podolgovat pravokotnik, ki je večinoma (ne v celoti) pod zaprtimi vrati posamezne sobe. Ali se ta površina imenuje prag? Nekje sem prebrala, da se površina pragov ne upošteva (podobno kot okenskih polic). Najlepša hvala in lep pozdrav. ... (SLONEP)
Prodaja nepremičnin staro za novo? (Saša)
Spoštovani, v reviji Finance sem prebrala, da nekatere nepremičninske agencije prodajajo nepremičnine tako kot avtomobile- staro za novo ali staro za staro. Verjetno nisem edina, ki bi rada kupila novo nepremičnino, če bi jo lahko zamenjala za staro. Prosim vas, če lahko objavite seznam agencij, ki to možnost ponujajo. Prepričana sem, da bi tak način nakupa zelo pripomogel k oživitvi nepremičninskega trga. Najlepša hvala. ... (SLONEP)
Kdaj lahko vgradimo toplotno izolacijo? (mevludin)
Leta 2008 sem začel z izgradnjo stanovanjske hiše in se jeseni istega leta tudi vselil. Letos nameravam obložiti hišo z 10 cm stiropora, zato me zanima ali bi se lahko povečala vlaga v hiši in ali je bolje počakati 1 leto. Hvala ... (SLONEP)
Kdo me je prijavil inšpekciji? (Jože)
Na inšpekcijo so me prijavili zaradi nekega postopka. Ali mi je dolžan inšpektor povedati, kdo je dal prijavo. Če mi tega ne sme povedati, mi napišite po katerem zakonu je to tajnost. Hvala. L p Jože ... (SLONEP)
Ali je v tem trenutku smiselno kupiti stanovanje kot naložbo? (boštjan)
Zanima me, če se v trenutni situaciji sploh splača kupovati stanovanje kot naložbo ali naj z nakupom raje počakam, da se vse skupaj malo umiri? ... (SLONEP)
Kako je z navajanjem površine pomožnih prostorov v oglasih? (S.F.)
Prosim za informacijo o tem, kakšno površino pomožnih prostorov (torej kleti, balkonov, garaž) podajajo v oglasih ponudniki oglaševanih stanovanj? Ali prav razumem, da gre za površino, ki je zmanjšana z ustreznimi korekcijskimi faktorji? Tako, da namesto dejanske površine 10 m2 kleti v oglasu prodajalci navedejo 5 m2 kleti?... (SLONEP)
Kako se lotiti pleskanja sten v novogradnji? (misika)
Pozdravljeni! Končno je prišel čas, da moramo popleskati stene v hiši. Zanima me, če lahko prvo pleskanje vsebuje tudi raznolike barve, ne le bele. Hiša je novogradnja, zidana s porothermom, na tleh suhi estrih, spuščeni stropi s Knauf mavčnimi ploščami, ometano s termoputzem. Ker bi z možem rada imela prostore v hiši razgibane, si jih želiva prepleskati barvno. Prosim, da mi priporočite najboljše. Hvala za odgovor!... (SLONEP)
Ali so podatki na Geodetski upravi ažurni? (Miskolin)
Zanima me ali so podatki na portalu geodetske uprave ažurni. Namreč na določeni parceli, kjer dejansko stoji hiša s hišno številko na portalu ni podatkov. Iskal sem s pomočjo parcelne številke, s pomočjo hišne številke in ne najde stavbe. Zanima me, če so podatki ažurni, ali je potem ta stavba črna gradnja in kako je lahko potem ta stavba dobila hišno številko, če je črna gradnja. Hvala za odgovor.... (SLONEP)
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 ...
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog