Spravilo lesa z žičnicami

Spravilo z žičnimi napravami se je razvilo skoraj sto let pred spravilom s traktorji. Ker žičnice zahtevajo poseben način gospodarjenja, so jih izrinile druge oblike spravila. Vendar pa imajo danes sodobne gozdarske žičnice svoje mesto pri spravilu lesa. Uporabljamo jih pri spravilu na zelo strmih terenih, ki so neprimerni za druge oblike spravila in je posekanega dovolj lesa.

Sodobne gozdarske žičnice, ki se imenujejo žični žerjavi, lahko les vozijo navzgor in navzdol, medtem ko so starejše naprave lahko vozile le navzgor. Glavni sestavni deli so vrvi in bobni, voziček in zanke, pogon in prenosi moči in pomožna oprema (stolp, sidrne vrvi, podpore,...). Žični žerjavi so običajno stalno pritrjeni na vozila ali pa na prikolice.

Postavitev žičnega žerjava in delo z njim zahteva posebno usposobljeno ekipo. Ker je postavljanje in razdiranje dolgotrajno žične žerjave uporabljamo tam, kjer je na enem mestu dovolj posekanega lesa. Sodobni žični žerjavi imajo linije dolge do enega kilometra. Ob tej liniji les tudi zbirajo, ne le vozijo. Za premagovanje različnih izbočenih delov na terenu, kjer bi lahko vrvi prišle v stik s tlemi, se uporabljajo podpore, ki imajo enako vlogo kot stebri pri sedežnicah. Podpore so lahko drevesa ali pa posebej izdelani elementi. 
Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog