Druge oblike spravil lesa

Helikoptersko spravilo

Helikoptersko spravilo je primerno za področja, ki so nedostopna in imajo visoko vredna drevesa, ali pa, kjer zaradi varovanja okolja ne smemo graditi cest in vlak. Helikoptersko spravilo je drago, saj je cena delovne ure zelo visoka. Ima pa helikopter visoke zmogljivosti, ki presegajo zmogljivosti pri drugih oblikah spravila. Organizacija dela pri tej obliki spravila je zahtevna.

Za helikoptersko spravilo se uporabljajo helikopterji, ki imajo nosilnost od 2,7 do 11 ton. Na helikopterju je 30 do 100 m dolga vrv, ki ima na koncu zanke in drsnike ali klešče. Postopek dela poteka na dva načina. V prvem načinu helikopter lebdi nad sečiščem in spusti vrv na tla, kjer leži podrto drevje. Delavci s pomočjo zank pritrdijo hlode, ki jih helikopter dvigne s tal in odnese na skladišče. Druga oblika, ki se uporablja predvsem v Kanadi, je, da delavci splezajo na drevo in odrežejo krošnjo. V drugi fazi delno podžagajo drevo, tako da ne pade. Stoječe deblo helikopter prime s kleščami, odtrga in odnese na skladišče.

Živinsko spravilo

Živinsko spravilo je najstarejša oblika spravila lesa, ki pa se danes pri nas skoraj ne uporablja več. Primerne živali so konji, voli, osli, mule in mezgi. Najpogosteje so se uporabljali konji, ki so vlačili ali nosili les iz gozda. Z nošnjo so transportirali prostorninski les, ki je bil namenjen za drva. Običajno je en konjar vodil 3 ali 4 konje. Pri vlačenju so se uporabljali posamezni konji ali pa dvojice konj, če je bil teren težak ali pa so bili sortimenti težji.

Pri vlačenju je lahko les povsem na tleh, ali pa je spredaj dvignjen na sankalne plošče ipd. Spravlja se običajno navzdol, saj se pri spravilu navzgor zmogljivost konj zelo zmanjša. Konjsko spravilo je upravičeno pri spravilu drobnega lesa na razdalje do 200 m in pri naklonih do 30 % navzdol in največ 15 % navzgor.
Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog