Prevoz lesa

Prevoz lesa opravljamo na različne načine in z različnimi prevoznimi sredstvi kot so tovornjaki, vlaki, ladjami in drugimi oblikami. Transport lesa iz gozda v Sloveniji vedno poteka s tovornjaki ali pa, če gre za manjše količine in na manjše razdalje, s traktorji z ustreznimi prikolicami. Les se iz gozda prepelje do skladišča, na žago ali na železniško postajo od koder pot nadaljuje z vlakom do končnega naročnika. V nadaljevanju se bomo posvetilu delu prevoza lesa, ki se nanaša na prevoz iz gozda.

Les spravimo iz gozda do gozdnih cest, kjer uredimo začasna skladišča. Ko se nabere dovolj lesa, pripelje tovornjak ali traktor, ki naloži les in ga odpelje iz gozda. Takšni tovornjaki in traktorji so posebej opremljeni, da omogočajo varen prevoz.

  • Gozdne ceste
    Gozdne ceste so glavne prometnice v gozdu in gozd spajajo z negozdnim svetom. Po njih poteka prevoz lesa od skladišča v gozdu do žage ali druge oblike lesne industrije.

  • Prevoz okroglega lesa
    Hlode iz gozda vozijo posebni gozdarski tovornjaki, ki so prilagojeni vožnji po gozdnih cestah. Les iz gozda lahko vozijo tudi traktorji s posebnimi prikolicami.

  • Prevoz lesnih sekancev
    Na krajše razdalje se lesni sekanci vozijo s kmetijskimi traktorji in prikolicami za razsut tovor. Na daljše razdalje se uporabljajo tovornjaki, ki so po osnovnih značilnostih enaki tovornjakom za prevoz okroglega lesa, imajo pa tovorni prostor prilagojen razsutemu tovoru.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog