Prevoz okroglega lesa

Za transport okroglega lesa (hlodov) iz gozdov se običajno uporabljajo posebni tovornjaki, ki imajo tovorni prostor prilagojen prevozu lesa. Običajno so opremljeni z nakladalno napravo, ki ima na koncu klešče, s katerimi zagrabi les in ga naloži na tovornjak. Tovornjaki imajo običajno dvoosno prikolico, manjši pa le enoosno. Skupna teža s tovorom ne sme presegati 40 ton.

Tovornjaki imajo običajno pogon na več osi, običajno gre za pogon 6x6, pri manjših pa za 4x4. Medosne razdalje so kratke, da je okretnost večja. So bolj dvignjeni od tal in imajo majhen obračalni krog, da zmorejo voziti po ozkih, razdrapanih in ovinkastih gozdnih cestah. Opremljeni so z menjalniki z večjim številom prestav in reduktorji s katerimi premagujejo velike vzpone. Nakladalne naprave so hidravlični žerjavi s kleščami in dosegom večinoma do 10 m.

Traktorji za prevoz lesa so običajno kmetijski traktorji s posebno prikolico za prevoz lesa in nakladalno napravo s kleščami – hidravličnim žerjavom. Prikolice so običajno dvoosne, prilagojene prevozu lesa.
Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog