Orodje sekača

Pri sečnji se uporablja številno orodje, ki ga sekač mora imeti pri sebi. Poleg motorne žage, ki je osnovno orodje vsakega sekača, potrebuje še sekiro, kline, lupilnik, vzvode za obračanje, kljuke in klešče za droben les, orodje za brušenje verige motorne žage in drugo orodje.

Sekira za kleščenje je še vedno nepogrešljivo orodje vsakega sekača. Z njimi ne podre drevesa, temveč odstranjuje manjše veje in tolče po klinih, kadar naganja drevo.

Klini so zelo uporaben pripomoček, brez katerega ni mogoče podirati večjih dreves. Klini se uporabljajo pri naganjanju drevesa. To je postopek, ko s klinom podpiramo drevo, ki ga žagamo, da ne stisne letve motorne žage. Ob koncu podžagovanja s klini po potrebi nekoliko privzdignemo drevo, da začne padati v želeno smer. Pri drobnem drevju lahko namesto klinov uporabimo naganjalni vzvod. Klini so običajno iz različnih umetnih mas, v preteklosti pa so se uporabljali kovinski klini z nasajenim lesenim delom po katerem se je udarjalo. Sekači si pogosto izdelajo kline iz lesa na mestu sečnje, saj so klini zelo obremenjeni in ne zdržijo dolgo.

Lupilniki se uporabljajo, kadar je treba na mestu sečnje olupiti podrta drevesa. Običajno je to pri sečnji iglavcev, ki jih je napadel lubadar. Ker je lupljenje izredno zahtevno, prevoz iz gozda pa danes lahko poteka hitro, so lupilniki v praksi vedno redkejši. Lupljenje opravijo posebni stroji na gozdni cesti ali pa na skladiščih lesa. 
Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog