Lesene hiše

Les poznamo kot enega prvih gradbenih in konstrukcijskih materialov. Iz njega so bila grajena prva bivališča, oziroma bolj zatočišča, skozi čas pa je gradnja z lesom z napredkom znanja omogočala vse zahtevnejše gradbene konstrukcije. Z razmahom uporabe opeke, betona in železa v zadnjih dveh stoletjih se je delež lesa v gradbeništvo (razen za ostrešja) zmanjšal. Trend okolju prijazne gradnje pa lesu počasi vrača njegovo slavo. Ponovno se odkrivajo lepote in dobre fizikalne lastnosti lesa. Pod pogojem, da je les pravilno sekan, skladiščen in obdelan, lesen objket z ustreznim vzdrževanjem zdrži več desetletij in, kot je poznano iz zgodovine, tudi več stoletij.

Razvoj tehnologije nam danes omogoča gradnjo iz lesa na več načinov.

Skeletna gradnja

Pri takšnem načinu gradnje les služi kot ogrodje hiše. Najlažje takšen način gradnje primerjamo s kozolcem. Prostore med posameznimi konstrukcijskimi elementi iz lesa lahko poljubno zapolnimo z ustreznim izolacijskim materialom. Prednost takšnega načina gradnje je, da so stene lahko relativno tanke (odvisno od želene debeline izolacije) s čimer se zmanjša bruto površina objekta.

Masivna gradnja

Gradnja hiš iz celih debel – brun je danes še vedno zelo razširjena v severnih deželah. Razlog je preprost. Lesa imajo na razpolago dovolj, zaradi manj ugodnih rastnih razmer pa drevesa rastejo počasneje in les ima zato boljše fizikalne lastnosti. Pri nas takšen način gradnje ni zelo pogost, predvsem zaradi same ekonomike gradnje, razen če nimamo sami v lasti zadosti velikega gozda.

Prefabricirani sistemi

Takšen način gradnje iz lesa je pri nas najbolj razširjen. Pri takšnem sistemu gradnje gre pravzaprav za tovarniško narejene elemente hiše (stene), ki se na sami lokaciji gradnje sestavijo. Obstaja več načinov izdelave, ki se med seboj razlikujejo največkrat le v podrobnostih. V osnovi pa so to leseni elementi narejeni iz lesenih vlaken, ki so zlepljeni in stisnjeni skupaj v lesene plošče.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog