Glineni ometi

Zidanje hiše iz opeke  je danes klasična gradnja. Da pa obstajajo tudi glineni ometi, pa smo nekako s časom žal pozabili.

Ilovnate omete cenimo zaradi njihovih izjemnih lastnosti. Ker gre za material iz nežgane ilovice, je v primerjavi z žgano opeko veliko odzivnejši na vlago in zatorej v prostoru deluje kot idealen izmenjevalnik vlage. Posebnost ilovice je regulacija vlažnosti na zdravo, okoli 50 % relativno vlažnost, saj odvečno vlago hitro veže nase in jo kasneje, ko se zrak posuši, ponovno odda nazaj v prostor. Poleg te lastnost je posebnost ilovice tudi ta, da absorbira neželene vonjave in škodljive snovi iz zraka, s tem pa v prostoru ustvari prijetno klimo za bivanje.

Ilovnati ometi se zelo dobro obnesejo v montažnih in lahkih gradnjah, kjer imamo zaradi načina gradnje pomanjkanje akumulacije toplote. Uporaba glinenih ometov v montažni hiši to pomanjkljivost odpravi.

Osnovni gradnik ilovnatega ometa je zemljina, ki ji pravimo ilovica. Sami ometi so zmes ilovice, peska in drugih vlaken (trstika, slama) v poljubnih kombinacijah in razmerjih. Funkcija peska je osnova za omet, sama ilovica pa dejansko deluje kot vezivo. Če bi delali omete iz čiste ilovice, bi ti, ko se posušijo, preveč razpokali. Sama izvedba ometov iz ilovice je podobna kot pri ostalih ometih. Njihova dodatna prednost pa je, da ne vsebujejo škodljivih, agresivnih in alergenih primesi, zato je samo delo z glinenimi ometi veliko prijetnejše. Mešanico gline in peska lahko kupimo že pripravljeno, če imamo možnost pa ilovico, če je le dovolj čista, pridobimo sami.

Ilovnate omete lahko nanašamo na skoraj vse površine, še posebej pa na opečnate in betonske. Nobena ovira niso niti bolj naravni materiali, kot na primer les ali celo slama. Omete najpogosteje nanašamo na trstiko, ki jo predhodno pritrdimo na stene oziroma strop. Trstika nam služi kot nosilna konstrukcija. Ker je votla, deluje tudi kot toplotni izolator, hkrati pa zmanjša porabo samega ometa.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog